La visita de la comissió Pegasus a Madrid s’està embolicant. Se’n sap ben poca cosa, d’una missió que encara no té tancada l’agenda, que està prevista per al dilluns 20 i el dimarts 21 de març i que, a més, coincidirà en el temps amb un festiu a la Comunitat de Madrid i l’inici de la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez. Algun dels diputats espiats per Pegasus comencen a moure fitxa perquè sospiten que el PSOE, el PP i Vox l'estan boicotejant. Davant de l’absència de moviments, la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras, ha enviat una carta aquest dimecres al president de la comissió Pegasus al Parlament Europeu, el popular Jeroen Lenaers. En la missiva a la qual ha tingut accés ElNacional, Nogueras es posa a la disposició de la delegació per concretar-ne una trobada. “Adaptarem la nostra agenda a les seves necessitats, per la rellevància de la missió que vostès tenen encomanada”, escriu Nogueras.
En la carta, Nogueras recorda a Lenaers que la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, “encara no ha emès cap comunicació” sobre la visita a Madrid dels nou eurodiputats i subratlla que ella mateixa també és una víctima de “l’espionatge massiu que s’ha efectuat contra polítics, periodistes, advocats i activistes vinculats al moviment democràtic per la independència de Catalunya”.
En la sessió de control d’aquest dimecres, la mateixa Nogueras ha denunciat que el PSOE s'estigui "aliant amb l'extrema dreta" per deslluir la visita de la comissió de Madrid. Ha acusat els socialistes d'estar "utilitzant la ultradreta per plantar a la delegació de la comissió d'investigació de Pegasus del Parlament Europeu". "Han preferit el circ de la ultradreta a retre comptes", ha insistit. A més, fonts de la CUP al Congrés conclouen que els grans partits espanyols "no tenen ganes" de rebre la missió europea.
Els espiats, sense notícies
Segons va revelar la investigació de Citizen Lab, hi ha almenys quatre diputats en actiu als quals se’ls va intervenir el mòbil. Són Míriam Nogueras (Junts), Ferran Bel (PDeCAT), Albert Botran (CUP) i Jon Iñarritu (Bildu). Aquest dimecres al migdia ni Nogueras ni Bel ni Botran havien rebut cap invitació formal de Brussel·les. Després de visitar Polònia, Grècia, Xipre i Hongria, la delegació tancarà el cercle a Madrid.
Hi aterraran nou eurodiputats liderats per la ponent de l’informe, la liberal neerlandesa Sophie in t’Veld, que anirà acompanyada, entre d’altres, de l’exministre de l’Interior amb Mariano Rajoy Juan Ignacio Zoido (PP), Iban García (PSOE), Diana Riba (ERC) i Jorge Buxadé (Vox). A l’espera de confirmar-se l’agenda, la seva voluntat és reunir-se amb representants del govern espanyol, del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), de l’Agència de Protecció de Dades i entitats de la societat civil. De la missió n’haurà de resultar un informe que ja està sent esmenat per l’espanyolisme. El PSOE, el PP, Ciutadans i Vox pretenen que es treguin les referències al Catalangate del text que s’està redactant.
Tot i que la missió només trepitjarà Madrid, també tenen entre mans una reunió amb diputats del Parlament de Catalunya que formen part de la comissió d’investigació sobre el Catalangate a la cambra catalana. Durant la visita, els europarlamentaris, que també investiguen l'espionatge contra els mòbils de Pedro Sánchez i altres ministres, tenen prohibit concedir entrevistes ni fer declaracions a la premsa i tan sols faran una compareixença el dimarts a la tarda des de la seu del Parlament Europeu a la capital espanyola.