Junts ha registrat al Parlament de Catalunya una proposició de llei perquè les comunitats de propietaris puguin iniciar procediments judicials contra habitatges ocupats que "alterin la convivència, l'ordre públic o es posi en perill la seguretat o la integritat de l'immoble", de la mateixa manera que ja ho fan els ajuntaments, tal com ha avançat aquest dijous l'ACN. La proposta de norma, que ha estat admesa a tràmit per la Mesa del Parlament aquest dimarts, permetria demanar als tribunals mesures cautelars com el desnonament de l'habitatge

El document recull que la presidència de la comunitat de veïns, a iniciativa pròpia o a petició d'una quarta part dels propietaris, "ha de requerir fefaentment" a qui faci activitats contràries a la normativa i contra la convivència que s'aturi. I si es persisteix, "la junta de propietaris pot exercir contra els propietaris i els ocupants per fer-la cessar". S'hauria de tramitar "d'acord amb les normes processals corresponents", i la demanda hauria d'anar acompanyada del requeriment i el certificat de l'acord de la junta de propietaris. La iniciativa dels de Carles Puigdemont recull que "la comunitat té dret a indemnització pels perjudicis que se li causin i, si les activitats prohibides continuen, a instar judicialment a la privació de l'ús i gaudi de l'element privatiu per un període que no pot excedir els dos anys".

Comunitats "indefenses"

La diputada juntaire Glòria Freixa ha explicat en declaracions a l'ACN que l'objectiu és que les comunitats de veïns no es vegin "indefenses" davant d'una ocupació conflictiva, perquè puguin actuar per iniciativa pròpia i no dependre dels ajuntaments. En aquest sentit, ha assenyalat que sovint quan el propietari és gran tenidor "no fa res per desocupar" l'habitatge conflictiu. "És evident que hi ha un problema, un conflicte, i que es dona més als barris més vulnerables i amb menys recursos. Creiem que ara hi haurà grups que veuran la necessitat que les comunitats de propietaris puguin actuar", ha afegit.

Proposta del Col·legi d'Advocats que ja va ser tombada

La iniciativa ve d'una proposta que ha plantejat el Col·legi d'Advocats de Barcelona i que Junts ha volgut portar al Parlament. Els juntaires ja van presentar una mesura similar la passada legislatura, però va ser tombada per una majoria de la cambra el febrer de 2023. Per desplegar aquesta llei, si s'aprovés, caldria modificar el llibre cinquè del Codi Civil i els articles 5 i 41 de la llei de l'habitatge de Catalunya del 2023, per incloure com a incompliment de la funció social de la propietat el fet que grans tenidors "no iniciïn les accions de desnonament en supòsits d'alteració de la convivència, de l'ordre públic o es posi en perill la seguretat o la integritat de l'immoble", precisa Freixa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!