La crisi energètica i de matèries primeres que fa un any que arrosseguem està provocant una escalada quasi imparable de la inflació i una extrema volatilitat dels preus. De cara als consumidors i ciutadans es tradueix en factures més grans a l'hora d'anar al supermercat o a l'hora de posar gasolina al cotxe. Davant d'aquest fenomen el govern espanyol ha aplicat diverses mesures com la rebaixa dels 20 cèntims de la gasolina, la rebaixa d'impostos a la llum o el topall del gas acordat amb la UE. Ara bé, hi ha un altre problema que encara no ha estat abordat, els pressupostos de les licitacions d'obres públiques, que és precisament el que vol abordar Junts per Catalunya amb una proposició no de llei al Congrés dels Diputats a la que ha tingut accés ElNacional.cat.

La idea del partit català és posar en marxa un mecanisme que permeti, de forma "àgil i ràpida", corregir els pressupostos de licitació de les obres públiques en funció de l'augment o reducció dels preus perquè amb la variació a l'alça dels preus molts dels concursos estan quedant deserts o el contractista renuncia a portar a terme l'obra encarregada, ja que si fessin l'encàrrec podrien arribar a perdre diners. Vist el panorama, el mecanisme proposat per Junts estaria basat en l'ús de fórmules oficials que es recullen al Reial Decret 1359/2011 pel qual s'aprova la relació de materials bàsics i les fórmules-tipus generals de revisió de preus dels contractes d'obres i de contractes de subministrament de fabricació d'armament i equipament de les administracions públiques, i dels índexs oficials de preus dels materials que aprova periòdicament el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública.

Però no només això, Junts també demana al govern espanyol que s'estableixi "amb caràcter general" que totes les licitacions d'obra pública a les que se'ls hagi actualitzat el preu del pressupost d'acord amb el règim anterior, inclogui en el seu plec de clàusules administratives el mecanisme extraordinari de revisió de preus que s'aplicarà des del moment d'inici de les obres fins a la seva conclusió, sense restricció ni de temps ni de volum d'obra executada, i, per tant, aplicar la revisió de preus des de l'inici de les obres sense les actuals restriccions existents en la llei, el transcurs de dos anys i l'execució del 20% de l'obra.

Aquesta nova proposta arriba després que un total de 39 obres públiques a Catalunya han quedat desertes aquest any per un valor total de 12.492.866 milions d'euros, segons les últimes dades de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). Si agafem les dades de 2021, el nombre de concursos deserts augmenta fins als 285 i el valor augmenta fins als 64.494.591 milions d'euros. A tot això caldria sumar-li totes les obres ja licitades que finalment han estat rebutjades un cop ja estaven adjudicades. 

De fet, el president de la Cambra, Joaquim Llansó ja va demanar durant el mes d'abril a les administracions que introduïssin fórmules d’indexació als contractes per recollir la pujada dels preus i així evitar que els concursos quedin deserts o que, directament, no s'hi presenti ningú.  “Necessitem que hi hagi mecanismes d’adaptació de preus de manera àgil i ràpida a totes les obres que surtin a concurs”, va assegurar el president de la CCOC, que també va exigir, tant a la Generalitat com al govern espanyol “mecanismes de reequilibri contractual”.