En el marc de la crisi per l'accés a l'habitatge i els seus preus prohibitius, Junts per Catalunya s'ha fet seva una mesura que impulsa la seva branca de Sant Cugat: els juntaires es mostren proclius a ampliar de tres a 10 anys el temps d'empadronament necessari en un municipi per optar a un habitatge públic. D'aquesta manera, volen "prioritzar" els residents que fa més temps que hi viuen en un municipi. L'objectiu últim és "impedir que els nostres joves hagin de marxar fora per tenir un pis d'habitatge públic", en els termes expressats per l'alcalde de Sant Cugat i líder de Junts en la localitat, Josep Maria Vallès, en un comunicat emès aquest dimecres.

"Creiem que molts altres municipis catalans també es beneficiaran d'aquest canvi", afirma Vallès, que ha presentat la proposta al president de Junts, Carles Puigdemont, en una reunió a Waterloo, i als grups parlamentaris de la formació al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Puigdemont, per la seva part, ha asseverat que és "una demanda" que tenen sobre la taula "de molta gent" i afirma que tenen "en cartera" la intenció de tornar la llei a "com era abans". La norma a la qual fan referència és la llei d'habitatge de Catalunya 18/2007, que en l'article 100 estableix un topall màxim de tres anys al mínim de temps empadronat exigible per a optar a un pis públic.

Fonts dels juntaires a Sant Cugat expliquen en declaracions a El Nacional que l'objectiu del govern municipal és fer habitatge protegit "per a la gent que nascut o viscut molts anys" al territori i asseguren que la proposta respon a les queixes de molts veïns que lamenten que els seus fills, en arribar a l'edat d'emancipar-se, habitualment no aconsegueixen un habitatge protegit de lloguer de compra assequible a la seva ciutat, no se'n poden permetre un a preu de mercat, i han de marxar a altres localitats.

 

"Més opcions" per a la gent "nascuda i criada" al municipi

"Si ve algú amb tres anys de padró i un que en té 18 o 20 anys, doncs tenen les mateixes opcions, i el que vol l'alcalde és que a l'hora de puntuar la gent nascuda o criada a Sant Cugat tingui més opcions que no pas els últims vinguts", detallen fonts juntaires. Preguntats directament per si arriben persones nouvingudes en situació vulnerable que passen per davant dels joves autòctons a l'hora d'accedir a un habitatge públic i ho volen evitar, les mateixes fonts ho descarten i asseveren que tot plegat només ho valoren des d'un prisma d'anys d'empadronament a la ciutat i no per circumstàncies socioeconòmiques: "En això no ens hi posem, cadascú té la seva situació. La motivació és que la gent que ha nascut aquí es pugui quedar aquí", resolen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!