Les assemblees locals de Junts per Catalunya i PSC a la Garriga han formalitzat un pacte per governar en coalició per al mandat 2023-2017. L'alcaldessa de la ciutat serà la candidata de Junts, Meritxell Budó, guanyadora de les eleccions municipals del 28 de maig amb 8 regidors. Budó es va quedar a només un regidor de la majoria absoluta, que ha aconseguit gràcies als vots del PSC, que lidera Àlex Valiente. Així doncs, ambdues formacions tenen 10 dels 17 regidors possibles. 

Diàleg tranquil entre Junts i PSC

En un comunicat conjunt, els dos partits detallen que l'acord ha arribat després de diverses jornades de treball entre els equips negociadors i “fruit d’un diàleg tranquil i un debat profund sobre les propostes programàtiques i els temes principals”. Ambdues formacions asseguren que el pacte assolit amb 8 regidors de Junts i 2 del PSC permetrà "l'estabilitat, l’eficiència i la força necessàries per encarar els reptes que la Garriga ha d’assolir al llarg d’aquest mandat". En els pròxims dies els dos partits presentaran de forma conjunta en una roda de premsa el pacte de govern de la legislatura, que comportarà el retorn de Meritxell Budó a l'alcaldia quatre anys després, així com s'explicarà com quedarà l'equip de govern. 

Meritxell Budó va guanyar les eleccions del passat mes de maig amb 2.962 vots (un 40,4% del total). La segona formació més votada va ser 100% La Garriga— un partit que va néixer d'una escissió de Junts— amb 3 regidors. Per la seva banda, ERC també va patir una forta patacada, on l'alcaldessa en funcions, Dolors Castellà va passar de 6 regidors a només 2. 

Pactes entre Junts i PSC a Catalunya

Aquesta setmana s'han fet públics més pactes entre Junts i PSC en diversos territoris de Catalunya. Junts per Llançà ha acordat en assemblea i per unanimitat reeditar el pacte amb el PSC per als pròxims quatre anys. Un cop feta la votació davant d’una seixantena d’afiliats i simpatitzants, està previst que les dues formacions formalitzin l’acord, que suma majoria absoluta, aquest mateix dijous. Segons han acordat els partits, la cap de llista de Junts, Núria Escarpanter, serà l’alcaldessa tot el mandat. Junts va guanyar les eleccions amb quatre dels 11 regidors en joc. Alternativa x Llançà en va aconseguir tres i el PSC i ERC, dos cadascun.

Un altre dels pactes entre PSC-CP i Junts-CM s'ha donat a l'ajuntament de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra. El pacte estableix que per als propers quatre anys, l'alcalde de Cervera serà el socialista Jan Pomés, cap de la llista més votada a Cervera en les darreres eleccions municipals.