La llei d’amnistia encarrila els dies decisius al Congrés dels Diputats. Encara sense confirmació pública de l’acord entre Junts i el PSOE, el president de la Comissió de Justícia de la Cambra Baixa, el socialista Francisco Lucas, ha informat aquest dilluns als grups parlamentaris que la comissió es reunirà el pròxim dijous 7 de març. El PSOE es negava a perdre una nova votació sobre l’amnistia i va assegurar fa uns dies que només duria la norma a votació al Ple del Congrés en cas d’assolir un acord amb els de Carles Puigdemont. A més, de retruc, s’esvaeixen els dubtes sobre si caldria una nova pròrroga per negociar la norma durant més temps. En els últims dies, diverses fonts coneixedores de les negociacions mostraven actituds satisfactòries sobre l’avenç de les converses. Així doncs, els grups es reuniran aquest dijous amb l’objectiu de debatre i aprovar un nou dictamen sobre la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. 

Pedro Sánchez necessita treure’s de sobre la llosa de l’amnistia. El president del govern espanyol pretenia tenir encarrilada la llei fa més d’un mes i no esperava que Junts per Catalunya la deixés al congelador del Congrés el passat 30 de gener. Des de llavors, ambdues formacions han continuat negociant per trobar el desllorigador, situant-se totes dues formacions en punts totalment antagònics a l’inici de les converses: els independentistes reivindicaven incloure dins l’amnistia qualsevol delicte de terrorisme i de traïció, mentre que els socialistes veien incompatibles aquestes exigències amb passar els filtres del Tribunal Constitucional i de la justícia europea. 

El motiu pel qual el govern espanyol necessita treure’s de sobre l’amnistia es deu al desgast que arrossega en les últimes setmanes. Des que Sánchez fou investit el passat mes de novembre, que el seu executiu no aconsegueix arrencar la legislatura amb fluïdesa. Junts per Catalunya és la formació que converteix en més agònica l’aritmètica del Congrés. El cas Koldo, paradoxalment, ha permès als socialistes mantenir silenciades les negociacions amb Junts per Catalunya. El PSOE, de la mateixa manera, també té assumit que els pressupostos depenen directament de la llei d'amnistia, i tenen coll avall que la formació capitanejada a Madrid per Míriam Nogueras no donarà la seva llum verda als comptes si hi ha un pacte sobre la norma.

Un retorn al 23 de gener i amb la possibilitat d’introduir qualsevol canvi

El text que estarà sobre la taula el dijous serà el que va aprovar la Comissió de Justícia el passat 23 de gener, en el qual Junts, ERC i el PSOE van convergir a incloure un afegit que especifiqui i delimiti què es considera terrorisme. Sobre aquell redactat, el PSOE i Junts, amb el suport de Sumar i de la resta de socis d’investidura de Sánchez, poden afegir ara, a través de noves transaccionals, qualsevol modificació que hagin acordat. Encara queden vives, per exemples, les modificacions que va presentar Junts amb la signatura del PNB i que van registrar Junts i ERC del bracet amb l’objectiu de matisar les excepcions del terrorisme i dels delictes de traïció de l’amnistia, veient les decisions de jutges com Manuel García-Castellón i Joaquín Aguirre, maniobrant per torpedinar l’aplicació de l’amnistia i intentant que Carles Puigdemont i Marta Rovira en quedessin fora.

Justament la setmana passada, el Tribunal Suprem va obrir una causa per terrorisme contra Carles Puigdemont pel cas del Tsunami Democràtic en contra el criteri de la Fiscalia. Això se suma als intents del magistrat Aguirre d’implicar Puigdemont en una suposada trama russa per aconseguir la independència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!