El president a l'exili Carles Puigdemont tornarà a Catalunya per la investidura malgrat l'orde de detenció. Els alts càrrecs de Junts ho han ratificat, un cop més, l'endemà que el Tribunal Suprem decidís mantenir les ordres de detenció a l'Estat contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, i aixequés la que hi ha contra Marta Rovira. En declaracions al programa Els Matins de TV3, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha insistit en la intenció del president a l'exili de tornar: "El compromís de Puigdemont de tornar per al ple es manté. Els compromisos de Junts i del president es mantenen, només cal repassar l'hemeroteca", ha subratllat. 

En la mateixa línia, Rius ha sentenciat que, malgrat que aquesta interlocutòria del Tribunal Suprem pretengui "interferir al calendari polític, nosaltres no ho permetrem, mantindrem els nostres compromisos". El portaveu de Junts ha constatat que la decisió del Suprem "és molt greu" i que "l'estat espanyol és una excepció dins la Unió Europea perquè no hi ha separació de poders". "Són quatre jutges reinterpretant el text d'una llei claríssima", ha dit en referència a la llei d'amnistia. Així mateix, sobre la piulada de Puigdemont aquest dilluns, on parlava de 'La Toga Nostra' (fent al·lusió a la màfia siciliana La Cosa Nostra), Rius ha dit que el president a l'exili "es va expressar en termes molt eloqüents perquè, malgrat que s'ha manifestat la voluntat del poder legislatiu del Congrés dels Diputats, hi ha una sèrie de jutges que fan les seves pròpies interpretacions d'una llei claríssima".

A més, Rius ha qualificat la trobada entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras de les últimes hores a Waterloo de "bona notícia" per al conjunt de l'independentisme. "Apostem per la unitat de l'independentisme", ha afegit. Rius confia en les negociacions "discretes" per a la investidura i ha insistit que la voluntat és conformar un govern independentista amb Puigdemont al capdavant. "Un govern estrictament d'obediència catalana que no demani permís a Madrid cada vegada que s'hagi de decidir. Catalunya no necessita un delegat del govern espanyol", ha dit en referència al líder del PSC, Salvador Illa.

Turull referma el compromís de Puigdemont

Aquest dilluns a la tarda, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, també va refermar el compromís que Carles Puigdemont tornarà a Catalunya, si hi ha un debat d'investidura al Parlament. Així ho va dir, només unes hores després que l'alt tribunal acordés no amnistiar la malversació i mantenir les ordres contra Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. "El Suprem se salta la llei d'amnistia per continuar fent de justicier de l'independentisme. És evident que la llei no ha agradat i volen torpedinar la seva aplicació", va criticar Turull en roda de premsa. Puigdemont s'ha compromès a retornar, si hi ha un debat d'investidura, sigui qui sigui el candidat. En la seva compareixença davant dels mitjans, Jordi Turull va qualificar les interlocutòries del Tribunal Suprem d'una "decisió clarament política" que "vulnera" l'esperit de la llei i l'estat de dret. "Estem davant d'un cop de toga a l'Estat", va insistir. I va reblar: "No només volen frenar l'aplicació de la llei d'amnistia, sinó interferir en el calendari polític". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!