"No hi ha malversació". Amb aquesta contundència s'expressen des de Junts per Catalunya sobre els fets pels quals el passat divendres es va obrir judici oral contra els diputats d'ERC, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, i contra la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. En ple debat sobre si, en tractar-se d'una investigació per presumpta malversació, caldria que la Mesa debatés l'aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament que contempla la suspensió de diputats en el supòsit d'obertura de judici oral, a Junts tanquen files i deixen clara la seva posició: descarten demanar a la Mesa de l'hemicicle que estudiï si s'ha de suspendre Jové i Salvadó. Segons recull l'ACN, el partit sosté que "el referèndum de l'1 d'octubre no és delicte" i per això afirmen que "no es va cometre malversació". La posició s'ha acordat aquest dilluns en el si de l'executiva.
El passat divendres, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ja explicava que el grup parlamentari votaria en contra de l'aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament, perquè donava per fet que la cambra catalana l'apliqués. De fet, és amb aquest article amb el qual la Mesa del Parlament va acordar el juliol la seva suspensió com a presidenta de l'hemicicle després que s'anunciés l'obertura de judici oral. En la mateixa línia s'havia pronunciat Aurora Madaula, secretària segona de la Mesa i representant de Junts en aquest òrgan de govern de la cambra. Madaula apuntava que el cas de Jové i Salvadó "s'ha de portar a la Mesa", però subratllava que en aquest cas ella votaria en contra de l'aplicació del 25.4. L'entorn de Laura Borràs retreu que ara "el que no pot passar és que s'anunciï l'obertura de judici i la Mesa no prengui cap decisió", tot i que siguin contraris a suspendre Jové i Salvadó.
Què diu l'article 25.4 del reglament del Parlament?
L'article 25.4 del reglament del Parlament recull què ha de fer la cambra "en els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció". "La Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata", indica. El text afegeix que "si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats".
Ara com ara, els casos de Jové i Salvadó no figuren a l'ordre del dia de la reunió que tindrà la Mesa aquest dimarts, però qualsevol dels integrants de l'òrgan del govern (que ara formen 2 membres d'ERC, 2 del PSC, una de Junts i un de la CUP) de la cambra té la potestat de plantejar-ho al llarg de la trobada. Per part dels republicans, no hi ha debat: "No ens sentim interpel·lats per aquest article —el 25.4—. No estem davant d'un cas de corrupció, sinó de persones acusades per haver contribuït a posar les urnes", ha defensat aquest dilluns Marta Vilalta, portaveu d'ERC. "Qui cregui que l'1-O és corrupció, s'haurà begut l'enteniment", ha asseverat. Paradoxalment, el PSC defensa que "el reglament s'ha de complir sempre" i que "s'ha d'observar la implicació que té per a tots els diputats". En conclusió, els socialistes creuen que és "un tema que ha de decidir la Mesa" i, per tant, que aquest òrgan hauria de pronunciar-se sobre si suspenen Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, a qui el TSJC els va obrir judici oral el divendres per malversació, desobediència, prevaricació i revelació de secrets oficials per la preparació del referèndum de l'1 d'octubre.