Junts per Catalunya posa deures al govern espanyol. Poques hores després que la Moncloa hagi decidit ajornar la votació sobre el sostre de despesa, prevista per a demà passat, per evitar una nova patacada parlamentària, Junts reitera les seves exigències: dedicar un terç del marge de dèficit a les comunitats autònomes, una demanda que els juntaires ja havien posat sobre la taula. El govern espanyol va prometre a Brussel·les un dèficit del 2,5%. Això es traduiria que la capacitat de despesa de les comunitats autònomes passi del 0,1% al 0,8%. Amb la proposta que el Consell de Ministres va aprovar fa quinze dies (que és la mateixa que Junts va tumbar el juliol), la distribució era del 2,2% per a l’Administració General de l’Estat, del 0,1% per a les comunitats i del 0,2% per a la Seguretat Social. “Només tindran els vots de Junts per Catalunya si hi ha guanya Catalunya, i un sostre de despesa de 40.000 milions d’euros i amb 35.000 per l’Estat no és la millor proposta per Catalunya”, ha arguït la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras. Fonts del Ministeri d’Hisenda consultades per ElNacional.cat són prudents amb aquesta proposta, però reconeixen que les pretensions de Junts són “poc viables”.

Ara que Pedro Sánchez ha fet marxa enrere, Junts emplaça el govern espanyol a negociar i reclama que presenti una proposta que “realment millori la situació de Catalunya, dels catalans, de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments de Catalunya”. Així ho ha expressat Míriam Nogueras, que ha recordat que “hi ha una proposta aprovada al Parlament el 2014 que proposa que la divisió es faci a un terç” i ha deixat clar que Junts vol “defensar els acords i els consensos” del Parlament. “Tenen una bona base en la qual començar”, ha reblat. En concret, els juntaires al·ludeixen a una moció que es va aprovar al Parlament el maig del 2014. La iniciativa, impulsada per ERC i signada per Marta Rovira i Pere Aragonès, va reclamar una “modificació de l’objectiu de dèficit per a l’any 2014 que atorgui a les comunitats autònomes un terç com a mínim de l’objectiu total”.

Així mateix, Míriam Nogueras celebra que el PSOE “comença a entendre” que Junts “no dona ni donarà mai suport a canvi de res”. “Hem repetit des del primer dia que si el PSOE vol que passin coses diferents, ha de fer coses diferents, nosaltres no ens conformem amb molles”, ha afirmat en una breu compareixença al pati del Congrés. Això sí, no ha volgut donar detalls sobre els termes de les negociacions: “Quan tinguem alguna cosa a explicar, l’explicarem”, ha assenyalat.

El PSOE veia “probable” que Junts votés en contra, mentre Turull mantenia la negativa

La votació que s’havia de produir el dijous estava abocada al fracàs. La portaveu del PSOE assumia fa 24 hores que era “probable” que Junts tornés a fer descarrilar el sostre de despesa. Esther Peña va reconèixer que els socialistes no tenien els vots dels seus socis d’investidura garantits per aconseguir llum verda malgrat haver-se reunit amb Junts a Suïssa aquest cap de setmana. Gairebé al mateix moment, el secretari general de Junts, Jordi Turulladvertia el PSOE que Junts tornaria a votar en contra “si la proposta que es presenta és la mateixa”. “A ningú li ha de sorprendre: tot allò que sigui per consolidar el café para todos o agreujar el dèficit de Catalunya mai no tindrà el nostre vot”, va esgrimir. “Si votem en contra perquè presenten el mateix, la responsabilitat no serà dels nostres set diputats, sinó de qui en té més de cent i no ha sabut consensuar-ho”, va concloure.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!