La sentència de l'Audiència de Barcelona d'aquest dijous amb la qual condemnen l'exconseller Miquel Buch a quatre anys i mig de presó ha indignat l'independentisme. A més, aquesta resolució judicial arriba en unes setmanes clau per a la negociació d'una eventual investidura de Pedro Sánchez, que prèviament ha de passar per l'aprovació d'una llei d'amnistia. Pocs minuts després de fer-se pública la decisió de l'Audiència de condemnar Buch i el sergent Lluís Escolà (quatre anys de presó), Junts per Catalunya ha fet un comunicat rebutjant enèrgicament la sentència i valorant-la d'"injusta, completament desmesurada i amb un clar ànim de venjança". Al migdia, el portaveu del partit, Josep Rius, ha atès els mitjans de comunicació per plantejar que justament els fets d'aquest dijous certifiquen la importància de "cobrar per avançat" i que la formació es referma i tanca files amb aquesta via per a l'amnistia.

"La posició de Junts per Catalunya ha estat des de sempre ferma, clara i diàfana: amnistia i autodeterminació. Algú dubta quan des de Junts demanem cobrar per avançat per la llei d'amnistia?", ha llençat el també vicepresident del partit. Preguntat per si la sentència a Miquel Buch i Lluís Escolà allunya la possibilitat que les negociacions amb el PSOE fructifiquin, Rius ha evitat respondre-ho: "Només comentarem la resolució que hi ha hagut". Rius ha afegit que la sentència és una "barbaritat, una salvatjada" que demostra que "l''a por ellos' decretat l'octubre de 2017 encara és ben vigent".

L'independentisme se solidaritza amb Buch i denuncia la "barbaritat" de la sentència

Des de Junts per Catalunya, també han reaccionat a través de X (anteriorment, Twitter) el secretari general del partit, Jordi Turull, o la presidenta Laura Borràs. Per a Turull, la sentència és "una autèntica animalada" que cataloga de "venjança" i no justícia: "Hi ha una cúpula judicial i un Estat totalment desbocats contra l'independentisme, i ja n'hi ha prou". Borràs ha assenyalat que la "lawfare condemna quan assenyala i després la maquinària completa la feina". El president a l'exili, Carles Puigdemont, també ha mostrat la seva indignació amb la resolució judicial, ja que sosté que Buch i Escolà "no estan condemnats per un delicte que no han comès", sinó pel fet que han estat "lleials i compromesos políticament i personal" amb ell: "Els condemnen com un acte de venjança i represalia perquè no m'han pogut tenir". Per tot plegat, Puigdemont veu Espanya "podrida en els seus fonaments" i "intactes" les ordres del rei "d'anar a per tot" l'independentisme: "Si no han entès per quina raó no renunciarem mai a la unilateralitat i a la independència, i per què desconfiem de l'Estat espanyol, aquí en tenen una de les moltes que tenim acumulades".

Pel que fa a Esquerra Republicana, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat d'"autèntica aberració" la sentència i ha subratllat que "ara i sempre, l'amnistia i l'autodeterminació són el camí". També s'hi ha manifestat el líder del partit, Oriol Junqueras, que ho veu com un "nou exemple de la voracitat repressiva de la justícia espanyola contra l'exercici democràtic de les institucions catalanes". "Una barbaritat de condemna", ha afegit el republicà. En relació amb les entitats, el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, també ha apuntalat a l'amnistia després que "l'Estat té càrrecs electes a l'exili sense garanties democràtiques i empresona els servidors que fan costat als drets fonamentals".