Míriam Nogueras ha confirmat aquest dimarts al Congrés dels Diputats que Junts per Catalunya no ha canviat d’opinió: tombarà la reforma de la llei d’estrangeria. Així que, si el PP també es manté enrocat en el no, la proposició del PSOE naufragarà i Pedro Sánchez patirà un nou fracàs parlamentari. La patacada es produirà, a més, en el primer aniversari de les eleccions generals del 23-J. La cap de files juntaires a Madrid ha denunciat durant la seva intervenció a la cambra baixa que el govern espanyol ha “abusat de la solidaritat” que caracteritza els catalans quan, fa un parell de setmanes, va fer un repartiment de menors estrangers no acompanyats sense tenir en compte “la realitat” de Catalunya en matèria d’immigració.

 

La diputada de Junts ha insistit que per acollir immigrants calen recursos per complir totes les “garanties” en integració i acompanyament i garantir així la “convivència”. És per això que ha reivindicat la necessitat de donar “tranquil·litat i seguretat als que venen i als que ja hi són”. Durant la seva intervenció, ha carregat contra el “bonisme de la suposada esquerra” i el “populisme de la dreta i extrema dreta” en matèria d’immigració. “Ens hem de plantar i nosaltres ens plantem”, ha sentenciat Nogueras després de criticar una llei que vol fixar que a partir d’ara el repartiment d’immigrants es decidirà en una conferència del govern espanyol amb totes les comunitats autònomes que hauran d’acatar de forma obligatòria els territoris. Així, ha instat el govern espanyol a “retirar” la llei i tancar ja amb Junts el pacte que van assolir el passat gener: la delegació a la Generalitat de les competències en immigració. Fonts del govern espanyol, però, asseguren que al llarg d'aquest matí estan havent-hi diverses reunions dels socialistes amb Junts i el PP, de forma separada. Insisteixen que tenen l'esperança d'arribar a un pacte in extremis, i asseguren que no se'ls passa pel cap retirar la llei. 

El PP, també en contra

El cas és que, ara per ara, si res no canvia, la proposició de llei impulsada pel PSOE, Sumar i Coalició Canària fracassarà. Perquè aquest dilluns al vespre, fonts de la direcció del PP donaven per impossible un acord per reformar aquesta llei. “Bona sort amb Junts per Catalunya”, apuntaven des de Génova 13. El PP es queixava del tracte rebut en una reunió telemàtica per videoconferència que havia convocat el Ministeri d’Infància amb el PP.

“La ministra ha considerat que enviant un secretari d’Estat i un cap de gabinet per convèncer-nos era suficient”, argumentaven aquestes mateixes fonts, que veien “evident” que el govern espanyol no té en “els seus plans” reformar la llei del bracet d’Alberto Núñez Feijóo. “El ministre Ángel Víctor Torres va trigar vuit dies a respondre les peticions que li havia formulat Miguel Tellado i ho va fer per confirmar que no les acceptava”, afegien des de la direcció del partit, queixant-se que aquest dilluns “la ministra Sira Rego tenia coses més importants a fer que parlar amb nosaltres per intentar arribar a un acord”.

Coalició Canària demana retirar la llei

Per altra banda, la diputada de Coalició Canària, Cristina Valido, s'ha mostrat aquest dimarts partidària de retirar la reforma de la llei d'estrangeria si no s'aconsegueix un acord perquè tiri endavant. En tot cas, per a retirar-la hauran d'estar d'acord també el PSOE i Sumar, ja que els tres grups van ser els que van registrar la proposició de llei al Congrés. "Si en les pròximes hores no hi ha un acord, demanaré que no es voti, que es quedi sobre la taula i que continuem parlant", ha assenyalat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!