Junts per Catalunya ja actua com a principal grup de l'oposició. I és només una setmana després de la presa de possessió del nou Consell Executiu, el partit de Carles Puigdemont ja ha registrat la sol·licitud de compareixença del president de la Generalitat, Salvador Illa, al Parlament de Catalunya perquè doni explicacions sobre la composició del nou executiu. Que el president doni explicacions sobre el nomenament dels seus consellers és un tràmit parlamentari habitual quan hi ha un nou executiu o quan hi ha una recomposició de govern. Tot i això, cal tenir en compte que a mitjans d'agost acostumen a ser períodes no hàbils. 

Els nomenaments de la parella de Paneque i de la germana de Collboni, al centre de la diana

Des de Junts per Catalunya posen el crit al cel en els nomenaments de familiars directes de consellers com a càrrecs de confiança del nou sottogoverno. El grup parlamentari presidit per Albert Batet posa d'exemple el nomenament d'Alfons Jiménez, parella de la consellera de Territori, Transició Ecològica i Habitatge i portaveu, Sílvia Paneque, com el seu cap de gabinet. De fet, per això, Junts també ha demanat la compareixença urgent a la cambra catalana de Paneque per donar compte a les "raons d'aquesta decisió" i demanen que el president Illa desautoritzi aquest nomenament. 

Els de Puigdemont també carreguen contra el nomenament de la germana de Jaume Collboni, Yolanda Collboni, com a assessora en projectes transversals del Departament de la Presidència. "Considerem que són dos casos evidents de nepotisme i lamentem aquesta pràctica gens exemplar, que empitjora encara més la desafecció de la ciutadania cap a la política i que repercuteix negativament en les institucions del país", asseguren des de Junts en un comunicat. 

Junts denuncia que Illa no assistís a l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A

Així mateix, Junts denuncia que Salvador Illa hagi marxat de vacances amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Lanzarote, en una finca propietat de l’Estat, per "rebre instruccions de la Moncloa sobre la seva presidència", sense haver comparegut prèviament al Parlament per donar compte de la composició del Govern. A més, lamenta que dissabte no assistís a l’acte d'homenatge i record a les víctimes de l'atemptat terrorista del 17-A, sent la primera vegada que no compta amb la participació d’un president de la Generalitat.

Finalment, Junts critica "el silenci" d’ERC i dels Comuns, com a socis del PSC, davant d’aquests casos de "nepotisme". "Són els primers passos erronis d’un govern que comença malament", subratllen. De fet, el grup parlamentari de Junts ja va demanar públicament la compareixença del president Illa com més aviat millor al Parlament, dilluns passat després de la presa de possessió dels consellers. Aleshores, Junts ja va assenyalar que el nou executiu no representa tot el país, sinó que és un govern "de part, excloent i espanyolista, amb perfils conservadors molt allunyats de la centralitat política catalana", posant en el centre de la diana la nova consellera d'Educació, Esther Niubò, i el nou conseller de la Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!