Junts per Catalunya ha registrat una moció al Parlament sobre el conflicte entre Israel i Palestina que insta la cambra a refermar el seu compromís per una resolució pacífica i a condemnar la conculcació dels drets humans en qualsevol d'aquests territoris. A més, els juntaires incorporen en el text un punt que demana al Parlament que esmeni "l'error i la inexactitud política, històrica i conceptual de definir com a apartheid el sistema polític que regeix a qualsevol part dels territoris palestins o israelians". Això es remunta al controvertit posicionament de la cambra del passat mes de juny de 2022, quan ERC, el PSC, la CUP i els comuns van aprovar en el marc de la Comissió d'Acció Exterior que el "sistema que aplica Israel als territoris ocupats" de Cisjordània "és contrari al dret internacional i equival, d'acord amb la definició continguda a l'article 7.2., lletra (h) de l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional, a la consideració de crim d'apartheid". Va ser un text que va aixecar molta polseguera.
🔴 Guerra d'Israel a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina
Aquesta moció de Junts es produeix després que en el ple del passat dimecres el grup fes una interpel·lació al Govern sobre les relacions de Catalunya amb Israel i Palestina. El diputat juntaire Francesc de Dalmases va retreure a l'executiu que el país "no pot estar en el sectarisme ni la polarització" i advocava pel compromís per una resolució pacífica del conflicte israelianopalestí. Dalmases afegia que, des del punt de vista de la seva formació, no és "coherent" que "s'obrin ambaixades en funció de si agrada més o menys un país" i destacava que Catalunya "no pot renunciar a ser arreu". Tal com és habitual en l'àmbit parlamentari, després de la interpel·lació es registra una moció subsegüent, que és la que incorpora aquest punt de "reconeixement dels drets humans arreu del món" i la condemna de la "conculcació" d'aquests tant a Israel com a Palestina. També fa referència a derogar l'acusació d'apartheid a Israel i demana reconèixer "el dret d'Israel a existir".
L'atac de Hamàs al sud d'Israel el passat dissabte, que ha acabat desembocant en una guerra de la qual ja s'han de lamentar més d'un miler de morts, ha fet que el debat d'aquesta moció subsegüent sigui més escaient. Aquest punt formarà part de l'ordre del dia del proper ple del Parlament, que tindrà lloc del 24 al 26 d'octubre.
El Parlament, la primera cambra europea que acusava d'apartheid Israel
El 16 de juny de 2022, el Parlament de Catalunya esdevenia la primera cambra legislativa d'Europa que aprovava una proposta de resolució acusant Israel de cometre crims d'apartheid. Aquesta decisió va sorprendre l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI), que va afirmar que "aquesta animalada" convertia el Parlament en "la riota d'Europa" i "en la demostració que Catalunya no és res més, ni serà res més, que una simple i vulgar regió d'Espanya". "Que els socialistes s'apuntin a perjudicar les relacions de Catalunya amb Israel, essent que tenen l'estat espanyol amb plenes relacions amb Israel, i un parlament espanyol on mai farien el mateix, s'entén. Que ho faci el partit que presideix Catalunya és simplement increïble", afegien. També va denunciar aquesta resolució l'aleshores consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, que va acusar els grups de "banalitzar" el terme apartheid i assenyalava que el Parlament podia aprovar "el que fos", però que això no canviava les polítiques de relació del Govern amb Israel.