Tal com va anunciar durant la sessió de control al Govern aquest dimecres, Junts per Catalunya ha registrat una proposició de llei de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la sequera. El dimecres, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va retreure al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el Govern no hagi impulsat els canvis als quals s'havia compromès per incorporar al decret llei de mesures per combatre la sequera. En aquesta línia, els juntaires presenten aquesta proposició perquè l'actual decret "no contempla que la contractació de les inversions urgents pugui fer-se pel tràmit d'urgència, no contempla una moratòria en el règim sancionador als ajuntaments i no contempla garantir les inversions més urgents i necessàries per ajudar els ajuntaments i tirar endavant projectes clau i mesures especials per a sectors especialment afectats com les explotacions agrícoles i ramaderes del país". L'objectiu de la proposició és precisament incorporar tots aquests elements i sol·liciten que aquesta es tramiti pel procediment de lectura única.
L'essència de la proposta recull que el règim sancionador previst per als ajuntaments que incompleixin el decret llei del Govern entri en vigor l'1 de juliol, aplicant així una moratòria fins a l'entrada de l'estiu. D'altra banda, els expedients de contractació d'obres, subministraments i serveis necessaris per combatre la sequera seran "objecte de tramitació d'emergència", com també les "obres i actuacions" que ja consten en el Decret Llei 1/2023 del Govern. Des de Junts, defensen que aquestes actuacions s'han de poder agilitzar i la manera de fer-ho és que aquests procediments per impulsar les inversions es tramitin amb la mateixa celeritat que es va permetre durant la pandèmia del coronavirus.
A més, la proposició de llei recull que l'Agència Catalana de l'Aigua assumeixi "la totalitat dels costos derivats de les obres i actuacions urgents i prioritàries que correspongui" als ens locals. En aquest sentit, els juntaires remeten a un romanent de tresoreria de 500 milions de l'ACA, quantia que plantegen destinar a la licitació i execució de la dessalinitzadora de la Tordera, la licitació i execució d'una nova dessalinitzadora a la zona de Cubelles, destinar 50 milions als municipis perquè puguin fer inversions per millorar les seves xarxes de subministrament, 50 milions addicionals per a Aigües Ter-Llobregat orientats a "actualitzar la xarxa de tractament" i 50 milions més per activar terciaris. El text també planteja que el Govern impulsi en un període màxim d'un mes un pla de xoc de garantiment de la producció d'aliments per incloure mesures que "garanteixin la supervivència de les explotacions agrícoles i ramaderes del país davant la gravetat de l'afectació provocada per la sequera".
"No es pot governar d'esquena al Parlament"
Junts per Catalunya ja va fer aquest anunci durant la pregunta al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Albert Batet va defensar que, amb la sequera, "el país s'hi juga molt" i que "si no canvien d'actitud i no fan la feina, la farem des del Parlament de Catalunya". El president del grup parlamentari juntaire va recordar a Aragonès que el decret va prosperar perquè es van abstenir ells en la votació i que, més endavant, va prosperar una moció amb 111 vots favorables que instaven l'executiu a portar un nou decret sobre la sequera: "No es pot governar d'esquena al Parlament, una vegada més ha vingut sense la feina feta". "Quan parlem de credibilitat, ens referim a aquesta actitud de dir una cosa i fer-ne una altra", etzibava.