Nou matí d’incertesa al Congrés dels Diputats. I una altra vegada es resol a última hora. En aquesta ocasió, arran del Projecte de llei de creació de l’Oficina Espanyola de Drets d’Autor i Connexos. La majoria de la investidura trontollava perquè Junts per Catalunya va presentar fa setmanes una esmena a la totalitat de devolució a la iniciativa del govern espanyol. Tanmateix, els juntaires han anunciat pocs minuts abans d’arrencar el debat que, després de negociar amb la Moncloa, han retirat el veto, donat que han “aconseguit blindar les competències de Catalunya”. Així ho ha explicat el diputat Eduard Pujol en una compareixença davant els mitjans en la qual no ha acceptat preguntes dels periodistes.
Junts posa sobre la taula el que presenten com un “nou mecanisme” per garantir que, amb els seus vots, “no s’aprovarà cap llei que no reforci i respecti Catalunya”. És el que han anomenat “l’esmena Catalunya”, una “clàusula que fa respectar sempre les competències de Catalunya, les que li pertoca gestionar i són exclusiva del Govern”. Pujol no ha aclarit com es tradueix això, però tot fa pensar que serà una esmena a l’articulat que registraran, i que tindrà la complicitat del PSOE i Sumar, per explicitar el respecte a les competències de la Generalitat. De fet, un dels elements que els juntaires denunciaven en l’esmena que van registrar era que la proposta del Ministeri de Cultura “ni tan sols preveu i delimita que l’abast de les potestats administratives que es volen atribuir a la nova Oficina s’ha d’establir sense perjudici de les competències que corresponen a aquesta matèria a les comunitats autònomes”.
Al seu escrit, Junts sostenia que el text de la Moncloa “no té en compte el marc competencial de la Generalitat de Catalunya”, a qui “correspon la competència executiva en matèria de propietat intel·lectual”, que inclou “l’autorització i la revocació de l’autorització de les entitats de gestió col·lectiva dels drets de propietat intel·lectual que actuïn majoritàriament a Catalunya” i les “tasques complementàries d’inspecció i control de l’activitat d’aquestes entitats”. El rebuig de la formació liderada a Madrid per Míriam Nogueras, sumat al que havia registrat Vox, deixava la Moncloa a mercè del PP: era necessari que els populars avalessin la tramitació del projecte de llei perquè pogués continuar el seu recorregut parlamentari. Tot i això, el PP, que ja va provocar fa dues setmanes que el govern espanyol hagués de retirar la llei del sòl davant la incertesa sobre la votació no havia anticipat quin seria el sentit del seu vot.
El març del 2023 el PP i Junts van votar a favor de la tramitació del text
Aquest projecte de llei registrat pel govern espanyol és una de les iniciatives que van caducar per l’avançament electoral i que la Moncloa va recuperar poc després de la investidura de Sánchez. Per tant, ja hi ha debats precedents al Congrés. Fa poc més d’un any, la cambra baixa va debatre el text i només va tenir sobre la taula una esmena a la totalitat de Vox. El ple la va rebutjar amb 289 vots en contra, els de tot l’hemicicle, inclosos els de Junts i el PP. Vox i UPN van ser els únics partits que van votar en contra del text. De fet, durant el debat, només van intervenir Vox, el PNB, Ciutadans, Unidas Podemos, el PP i el PSOE. Junts i ERC ni tan sols van prendre la paraula. Això sí, tant republicans com juntaires van presentar esmenes a l’articulat per matisar i millorar el redactat de la llei.