Junts ha aprofitat el debat de les propostes de resolució amb què es tanca el debat de política general per respondre a la decisió del president Salvador Illa d'assistir a la desfilada del 12 d'Octubre amb què se celebra el dia de la Hispanitat a Madrid. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha retret que Illa confon "normalització amb espanyolització". "Només així s'entén que assisteixi als actes de la Hispanitat a Madrid. Quan vostè diu torna Catalunya deu voler dir torna a la desfilada militar i tot el que representa el 12 d'Octubre", ha retret.

Illa ha decidit assistir a la desfilada del 12 d'octubre després de 14 anys d'absència d'un president de la Generalitat a aquesta cita. De fet, el president Jordi Pujol no hi va assistir mai, i els presidents Pasqual Maragall i José Montilla van ser els únics que hi han acudit alguns cops.

Tot i que la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, havia estat repetidament interrogada sobre aquest tema, l'executiu no ha fet saber la decisió d'assistir als actes convocats amb motiu de la Hispanitat fins aquest dijous, en què el president ha superat ja el seu primer debat de política general. Això no obstant, el ple encara no ha acabat i Junts ha aprofitat el debat de les propostes de resolució per valorar el gest d'Illa.

Prèviament, Sales havia insistit que el seu partit es rebel·la davant la voluntat d'Illa de parlar de normalitat política i havia insistit que no hi haurà normalitat mentre hi hagi exiliats i no s'apliqui l'amnistia a tots els represaliats.

Resolucions contra Felip VI

Abans de saber-se la decisió d'Illa d'acudir a Madrid els vincles amb la Corona ja estaven presents en el debat de les propostes de resolució. Una resolució de Junts insta el Govern a no normalitzar la relació amb la monarquia espanyola fins que Felip VI rectifiqui i demani disculpes pel discurs del 3 d'octubre, en què va avalar les càrregues policials contra els votants de l'1-O.

També una resolució d'ERC reclama la no normalització de les relacions institucionals amb la Casa Reial, i així ho ha recordat al portaveu, Marta Vilalta a la seva intervenció. La resolució dels republicans argumenta "el rebuig que suscita la Monarquia espanyola a la societat catalana" i el que descriu com a "paper parcial" de Felip VI el 3 d'octubre del 2017, "quan va donar empara a una repressió policial i judicial impròpia en una democràcia avançada".