El Govern de Salvador Illa ha pogut constatar aquest dijous que no compta amb els 100 dies de gràcia que habitualment s'atorga als nous executius. La compareixença al Parlament per explicar l'estructura del nou Govern ha donat peu a un tens cara a cara entre Illa i el president del grup de Junts, Albert Batet, que l'ha acusat d'encapçalar un govern dèbil i de comparèixer amb retard davant la Cambra perquè va prioritzar marxar de vacances amb Pedro Sánchez a Canàries. Per la seva banda, tant ERC com els Comuns, socis d'investidura del PSC, han replicat a la iniciativa de reactivar l'ampliació de l'aeroport i han recordat al president que no disposa de prou majoria per tirar endavant aquesta proposta. Des d'Esquerra, Marta Vilalta ha llançat un advertiment sobre la temptació de buscar "majories alternatives" per ampliar el Prat, ja que "potser buscant majories alternatives s'acabarà trobant sense majories".

El president del grup de Junts ha carregat contra la gestió de l'arrencada de l'executiu de Salvador Illa i li ha retret que ha començat tard i malament, que és un govern dèbil que ha renunciat a tirar endavant els pressupostos. Batet ha buscat el cos a cos amb Illa, acusant-lo d'anar-se'n de vacances amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a Lanzarote en ser nomenat, en comptes de comparèixer davant del Parlament o acudir a l'homenatge a les víctimes de l'atemptat de les Rambles del 2017, i li ha retret que en només quinze dies ja va haver d'acceptar la primera dimissió forçada d'un càrrec eventual, en referència a la polèmica provocada per la decisió de la consellera Sílvia Paneque de nomenar la seva parella cap de gabinet. Illa, que ha insistit al llarg de tot el debat en la voluntat d'acord i entesa amb tots els grups, ha volgut tallar d'arrel el retret de manera especial en aquest darrer punt: "ja fa 40 anys que algú va voler donar lliçons d'ètica i encara no hem escarmentat", ha reblat.

Ple Parlament batet junts / Foto: Carlos Baglietto
El president del grup de Junts, Albert Batet / Foto: Carlos Baglietto

Batet ha assegurat que la prioritat de l'executiu és La Moncloa, ha retret a Illa i altres membres del Govern el suport que va donar al 155 i ha assegurat que "aquest no és un govern per a tots els catalans, és un govern de part, només de partit". "Un govern que ha posat la catifa vermella al rei d'Espanya. "Aquests són els valors republicans que han facilitat la seva investidura?", s'ha preguntat Batet, que ha advertit que les principals reticències contra la proposta de finançament pactada amb ERC han sorgit de Pedro Sánchez i María Jesús Montero i dirigents del PSOE.

 

En el torn de resposta, Illa ha atribuït els comentaris de Batet a què Junts tenia com a objectiu una nova convocatòria electoral, per la qual cosa van intentar que no fos possible la constitució de l'executiu. El president ha exigit a Junts "parlar de bones i males polítiques i no de bons i mals catalans, tots som catalans"; i l'ha instat a mirar endavant, "si hi ha llei d'amnistia és perquè diputats socialistes van avalar-la".

Aeroport

En el debat amb ERC i Comuns, Illa ha insistit en la voluntat de complir íntegrament els compromisos d'investidura. La portaveu d'ERC, Laura Vilalta, ha assegurat que faran una oposició "vigilant, crítica i exigent", que reclama el compliment de l'acord que van tancar amb el PSC. En aquest sentit, s'ha referit a la resolució democràtica del conflicte polític, la sobirania fiscal amb un nou finançament, la defensa de la llengua i el manteniment de les polítiques impulsades pel govern d'ERC. Però també ha criticat "nomenaments antiètics" i ha advertit que "hi ha límits a l'honestedat infranquejables".

Ple Parlament vilalta ERC / Foto: Carlos Baglietto
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Foto: Carlos Baglietto

L'ampliació de l'aeroport ha estat, però, la qüestió en què Esquerra ha dedicat un toc d'atenció més contundent. La mateixa setmana que el Govern ha anunciat la reactivació de la comissió sobre l'ampliació del Prat, Vilalta ha volgut recordar a Illa que el PSC no té majoria per tirar endavant el seu programa sinó només l'acord tancat amb ERC. "Li hem de recordar que no té majoria per ampliar la pista de l'aeroport del Prat. Vostè avui no té majoria per fer el que vulgui en l'aeroport, sí per un canvi en la gestió en què el poder recaigui en la Generalitat. Tingui-ho present", ha advertit Vilalta, alhora que alertava sobre la pretensió de buscar "majories alternatives" per tirar endavant aquest projecte, ja que "potser buscant majories alternatives s'acabarà trobant sense majories".

Illa ha garantit que hi haurà un "compliment escrupolós de l'acord d'investidura", també en aquest tema, i que qualsevol cosa que es faci a l'aeroport o en qualsevol infraestructura de Catalunya complirà amb les exigències mediambientals.

Ple Parlament Salvador Illa president generalitat albiach comuns / foto: Carlos Baglietto
Jéssica Albiach, presidenta del grup dels Comuns, seguint el discurs d'Illa / foto: Carlos Baglietto

També Jéssica Albiach ha advertit que no hi ha cap acord amb els comuns sobre el Prat, i que no s'ha d'ampliar la infraestructura ni augmentar la capacitat de viatgers. "Aquí ens trobaran fent una oposició clara, ferma, contundent dins i fora de les institucions. Això va que sense mesures per fer front a l'emergència climàtica ni hi ha futur ni hi ha prosperitat", ha advertit la presidenta dels comuns, que ha enumerat les "condicions imprescindibles" perquè el seu grup exigeix al PSC negociar els pressupostos.

També el popular Alejandro Fernández ha protagonitzat un intens debat amb el president de la Generalitat durant el qual ha retret la resposta que han rebut d'Illa els constitucionalistes que el van votar i ha pronosticat que el nou finançament no comportarà l'arribada de més recursos a Catalunya, sinó de més impostos. Illa ha carregat contra el PSC, que ha descrit d'estructura "elefantiàsica, extractiva i insaciable" que està ocupant totes les institucions catalanes.

L'escepticisme sobre l'acord de finançament ha estat també present a la intervenció de la cupaire Laia Estrada, que ha reclamat a Illa que "deixi de vendre fum" i ha advertit que el pacte entre PSC i ERC no comportarà la sobirania fiscal.

Enganxada amb Orriols

La intervenció de la líder d’Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha donat peu a un tens intercanvi amb Illa. Orriols ha titllat el govern del PSC de “manifestació anticatalana”, ple d’oportunistes, ha acusat consellers que han format part d’altres governs de “prostituir-se ideològicament” i ha carregat contra l’arribada de 200 migrants, a més d’assenyalar la diputada d’ERC Najat Driouech per dur el mocador al cap. “No pot denunciar la discriminació de la dona i alhora permetre l’entrada d’una diputada que fa ostentació de la misogínia islàmica”, ha retret a Illa.

En el torn de resposta, Illa ha acusat Orriols de no ser "ningú per donar lliçons de qui és català i qui no”. “La diputada Najat, que no és del meu partit, no li dona deu voltes, no li dona cent voltes... n'hi dona mil voltes a vostè!”, ha assegurat el president que ha rebut l’aplaudiment del seu grup i el d’ERC i diputats de Junts, mentre Driouech li agraïa la defensa amb un gest de la mà que Illa ha respost.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!