Junts per Catalunya reparteix culpes al Tribunal Suprem i a la Moncloa per la no-aplicació de la llei d’amnistia. Eduard Pujol ha sortit avui a la càrrega contra Pablo Llarena per no haver amnistiat Carles Puigdemont i ha disparat contra la “covardia” del govern espanyol davant el cas omís del magistrat a la norma de l’oblit penal. Aquest matí, el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, estava citat al Senat per exposar la posició de la Moncloa en relació amb Veneçuela, i el nou portaveu de Junts a la cambra alta ha aprofitat la compareixença per retreure al Poder Judicial que “es burli impunement” de la llei d’amnistia i “es mofi” del Congrés amb un “cop d’estat judicial”. Un dels principals artífexs és Pablo Llarena, a qui ha titllat de “Tejero sense bigoti”, en referència a Antonio Tejero, el tinent coronel de la Guàrdia Civil que va protagonitzar l’intent de cop d’estat del 23 de febrer del 1981.

🔎 Puigdemont infligeix a Llarena una derrota a ‘casa’ enmig del camí cap a la plena amnistia

 

 

Eduard Pujol ha lamentat que, davant la “prevaricació judicial del Suprem, saltant-se, no obeint i no respectant el que s’aprova al Congrés”, la Moncloa “permeti que no s’apliqui una llei legal, vigent i que avui dorm el son dels justos perquè el govern espanyol és covard i l’estat, trampós”. El senador juntaire ha censurat que el “realment impactant” és la “gravetat” de “l’alçament de les togues davant la voluntat popular expressada amb les lleis aprovades” i ha reclamat, en reiterades ocasions, que, davant un estat que “vol silenciar un president de Catalunya en l’exili”, el govern espanyol “ha de dir prou”.

El discurs d’Eduard Pujol ha estat replet de referències a la llei d’amnistia, a l’1 d’octubre i a Carles Puigdemont. El senador ha denunciat “l’enorme anormalitat democràtica” que suposa “constatar que un diputat electe no pot exercir els seus drets polítics” i ha esgrimit que “si hi ha un jutge prevaricant, s’ha de denunciar fins a l’extenuació”. Pujol ha acusat la Moncloa de “posar-se de part del que no compleix la llei” i ha assenyalat directament al ministre Félix Bolaños, que el divendres va sostenir que el retorn de Puigdemont “no va aportar res a la societat catalana” i va afirmar que Espanya és un estat de dret on “es compleix la llei” i “s’han de complir els mandats judicials”. “Les tremolors de cames i els equilibris del ministre de justícia són de vergonya aliena”, ha criticat Pujol, que ha afegit que la democràcia “no és un joc d’equidistàncies i de quedar bé”. A més, ha reprovat que “el problema és l’Operació gàbia que Espanya va posar en marxa amb Mariano Rajoy, que Sánchez no va voler ni va saber parar i que avui contínua incontrolada”.

Turull avisa que no “n’hi ha prou amb criticar” i demana “actuar” davant un presumpte delicte de prevaricació

Just aquest matí, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha retret a la Fiscalia i a l’Advocacia de l’Estat que no estiguin actuant davant la no-aplicació de l’amnistia. “No n’hi ha prou amb criticar, si algú sap que es comet un delicte, i això presumptament és un delicte de prevaricació, ha d’actuar”, ha esgrimit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. I ahir, en una roda de premsa, el mateix Turull va considerar que el govern espanyol “podria fer bastant més” per a l’aplicació efectiva i total de l’amnistia: “Quan tu saps que un jutge no aplica una llei, que és molt clara, és un jutge que no està complint la llei. I s’hauria d’actuar jurídicament contra els jutges que han decidit no aplicar la llei contra determinades persones”, va afirmar.

“Volen netejar la casa dels altres, quan la seva és una porquera”

La intervenció d’Eduard Pujol també ha contingut constants paral·lelismes entre la situació a Veneçuela, que era l’objecte de la compareixença de José Manuel Albares, i a Catalunya. El portaveu de Junts al Senat ha criticat la “doble moral” i el “cinisme polític” del PSOE i ha qüestionat que l’Espanya que “maltracta una democràcia malalta i feble” vulgui “donar lliçons” sobre la democràcia de Veneçuela: “El problema és que una part de l’estat fa el que li dona la gana, que és exactament el mateix que alguns de vostès avui venen a denunciar, però del règim de Maduro a Veneçuela”.

Avui vostès volen netejar la casa dels altres, quan la seva és una porquera”, ha afirmat, i ha sostingut que, “parlant de neteja i d’exemplaritat democràtica”, l’Estat espanyol “pateix la síndrome de Diògenes” perquè és un “espai on, de manera malaltissa, s’acumula tota la porqueria possible”. Davant això, “només volen parlar de Veneçuela” en comptes de “parlar del que tenen davant dels seus propis nassos”. “L’Espanya política i el govern de Sánchez defensen el decòrum democràtic quan ens parlen de països situats a catorze hores d’avió, però no són prou forts per dir prou a la brutícia estructural que inunda l’Estat espanyol”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!