Doble patacada de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. El govern espanyol havia de superar un examen exigent a la cambra baixa amb el debat de tres reials decrets llei aprovats a finals de desembre: l’òmnibus (amb mesures com l’augment de les pensions, les ajudes al transport públic i la prohibició dels desnonaments a col·lectius vulnerables), la pròrroga de l’impost a les energètiques (promesa per la Moncloa a ERC, Bildu i el BNG) i la reforma del sistema de pensions (per compaginar pensions i ocupació). A les últimes hores, els socialistes apel·laven tant al PP com a Junts perquè avalessin el primer dels tres, que inclou una bateria de mesures socials. Però la Moncloa no ha aconseguit convèncer-los i la votació no ha fructificat. “El que passi avui serà fruit de la negligència i manca de seriositat del PSOE. Junts tomba el seu trilerisme, la seva mentida, la seva ganduleria, les seves manipulacions, la seva prepotència, el seu xantatge i els seus incompliments”, ha defensat la líder de Junts a MadridMíriam Nogueras, durant la seva intervenció. “Junts és l’únic parit que prioritza el país, que no admet xantatge, que s’allunya de l’estètica i el titular buit i que assumeix sense por les decisions que ningú s’atreveix a prendre”, ha afegit per justificar el seu vot en contra. D’altra banda, tal com estava previst, l’aliança aritmètica entre Junts, el PNB, el PP i Vox ha fet descarrilar definitivament l’impost a les energètiques. Finalment, el vot a favor del PP ha salvat la reforma de les pensions, que ha comptat amb el suport d’ERC i el rebuig de Bildu i Podemos.

Amb el vot en contra del Congrés, els dos decrets queden derogats. Ara bé, fonts de la Moncloa comencen a apuntar cap a una nova direcció i deixen entreveure la possibilitat d’elaborar un nou decret: “Nosaltres continuarem treballant. No deixarem tirats ni els pensionistes, ni els usuaris del transport públic, ni els valencians i valencianes”, assenyalen des del govern espanyol. Les mateixes veus retreuen que el PP “persisteixi en una oposició tan destructiva” per la “simple supervivència” d’un Alberto Núñez Feijóo “qüestionat dins i fora del seu partit”. Davant del micròfon, el ministre Félix Bolaños ha carregat contra el PP (sense esmentar Junts): “Quan demà els usuaris del transport públic vegin que s'ha apujat el preu del bitllet o quan el febrer els 12 milions de pensionistes vegin que la seva pensió ha baixat, que recordin que ha estat el Partit Popular en companyia d’altres”. “Que les conseqüències les expliquin i donin la cara davant dels ciutadans”, afegeix una veu del nucli dur de Sánchez en ser preguntada per les conseqüències de la votació. De moment, Míriam Nogueras ha deixat clar que votarien a favor d’un decret específic sobre pensions i ajudes al transport: “Està garantit, facin un decret amb aquests dos punts i nosaltres els hi votarem a favor, perquè no tenen majoria i han de deixar d’actuar com si en tinguessin”, ha assegurat durant el debat.

“Intentaran traslladar la responsabilitat a Junts, però tothom té clar que nosaltres hem actuat sempre amb transparència, claredat, coherència i lleialtat al nostre país i als nostres principis i als acords que signem”, ha proclamat Nogueras, que ha recordat que encara està pendent la delegació de les competències en immigració acordada fa un any: “Es va tancar un acord que lamentablement avui en dia encara no s’han substanciat. Això no és nou, és la seva manera de fer”. La portaveu de Junts al Congrés ha lamentat que el decret inclou vuitanta mesures que ni s’han votat, ni s’han debatut”.

 

El PP s'afegeix al rebuig de Junts al decret òmnibus: “No donarem suport a un projecte de retallades i xantatge”

“No donarem suport que la seva falta de capacitat d’arribar a acords suposi funcionar a cop de reial decret i no donarem suport a un projecte de retallades i xantatge”, ha justificat el diputat del PP Juan Bravo durant la seva intervenció. Deixava oberta la porta a una possible abstenció, i fonts del PP consultades per ElNacional.cat no aclarien la incògnita. Tot i això, poc després que Junts confirmés la seva negativa, fonts del PP refermaven el seu rebuig i anunciaven que els populars han registrat dues proposicions de llei per garantir la pujada de les pensions i amb mesures complementàries per als afectats per la DANA. “El PP votarà que no al decret trampa, però impulsarà una llei que protegeixi els jubilats perquè els pensionistes no paguin els problemes de Pedro Sánchez”, defensaven les mateixes veus. Per la seva banda, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’ha pronunciat a X: “Sense la confiança de la cambra ni del carrer, el govern espanyol ja només pot aportar decadència i inoperància. És miserable que el govern barregi pensionistes, valencians i vulnerables amb xantatges dels seus socis. Si no poden governar, el súmmum és que responsabilitzin l’oposició”.

Pels passadissos del Congrés, una veu de la direcció del PP recorda que al “frontispici” de la legislatura encara hi ha un avís que va llençar Alberto Núñez Feijóo a Pedro Sánchez durant el debat d’investidura: “Quan l’independentisme li falli, quan fins i tot a vostè el superi la legislatura, i passarà, no em busqui”. Era el novembre del 2023 i el PP s’ha mantingut fidel a aquesta màxima. Una altra persona de l’equip de Feijóo defensava que la Moncloa “no pot donar les culpes als altres” i ha d’assumir que “no té majoria”. Per cert, durant el debat, Juan Bravo ha instat Pedro Sánchez a complir l’exigència de Junts: “Si té una majoria progressista, sotmeti’s a una qüestió de confiança. Si té el suport de la cambra, presenti els pressupostos. Si no pot governar i no té suports, convoqui eleccions i retorni el poder als ciutadans”.

Gabriel Rufián esclata contra Junts: “Són la dreta més reaccionària, que amaga les misèries rere una estelada”

Durant el debat, el portaveu d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha sigut molt dur amb el triple vot en contra de Junts. El diputat republicà ha considerat que això suposa la “materialització” de l’aliança de Junts, a qui ha qualificat de “terriblement reaccionari”, amb el PP i Vox i ha afirmat que “quan un diu que no és de dretes ni d’esquerres, vol dir que és de dretes”. “Amaga la seva misèria darrera una bandera, per molt maca i estelada que sigui”, ha proclamat. “Què ha de complir el PSOE? No deuen ser coses personals per a segons qui? Si és així, ho han de dir, perquè han estat votant en contra del benestar de milers de persones perquè segons qui estigui millor”, ha afegit.

 

El PP i Junts es tornen a aliar i tomben la pròrroga de l’impost energètic pactada entre la Moncloa, ERC i Bildu

Una altra votació clau que estava en joc al Congrés era la relativa a l’impost a les energètiques que va aprovar la Moncloa a finals de l’any passat per complir el compromís que havia adquirit amb ERC, Bildu i el BNG a canvi del seu suport al paquet fiscal. El vot en contra del PP, Junts, el PNB i Vox hi ha posat fi definitivament. Final de partida. És la segona votació en un mes en què la pinça PP-Junts frena l’impost a les energètiques, després que a l’últim ple del 2024, totes dues formacions deroguessin l’impost a les energètiques. Quatre dies més tard, el Consell de Ministres va aprovar-ne un de nou per al 2025, però ha caigut en sac foradat.

Durant el debat, Míriam Nogueras s’ha limitat a defensar que els catalans no poden votar a favor d’un impost que “atorga al govern espanyol la competència plena per decidir quines inversions estratègiques s’ha de fer” i que “posa en risc les inversions a Catalunya”. Li ha respost Gabriel Rufián, que ha assegurat que Junts està cedint al “xantatge de les multinacionals”. “Té molt de mèrit que faci d’almogàver aquí per amagar que voten amb el PP i amb Vox contra un impost a les multinacionals energètiques i contra les ajudes i prestacions per al dia a dia de la gent”, ha afegit el diputat republicà. Per la seva banda, la secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha acusat el PSOE de “trair la voluntat de la gent” que va votar el 23-J: “Junts i el PNB no són els principals cadells de RepsolPedro Sánchez està defensant els interessos de Repsol al Congrés”.

El gravamen temporal energètic fixava que hi estaran subjectes les entitats que tinguin la consideració d’operador principal als sectors energètics amb una xifra de negocis de més de 1.000 milions d’euros nets el 2019. Ara bé, el decret introduïa una novetat: una deducció aplicable a les empreses que facin inversions estratègiques essencials per a la transició ecològica i descarbonització, que per la seva magnitud contribueixin al creixement econòmic i l’ocupació (per exemple, la producció d’hidrogen renovable o transformar residus en productes que tinguin una segona vida o en gasos renovables).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!