La setmana política ha estat intensa a Catalunya i no precisament per la Diada. Enmig les incerteses amb què juga el govern central sobre la taula de diàleg i la presència de Pedro Sánchez a la reunió de negociació, dimecres va saltar pels aires l'acord sobre la inversió de 1.700 milions per a l'ampliació de l'aeroport del Prat. L'ona expansiva de la notícia ha provocat que tots els ponts que el Govern de Pere Aragonès havia estès amb l'executiu del PSOE per preparar la negociació de la setmana vinent hagin grinyolat fins al darrer cargol.

Tot i que el vicepresident, Jordi Puigneró, va ser l'encarregat de tancar amb la ministra Raquel Sánchez aquell acord, Junts ha optat per contemplar l'escena des de la distància. Tant política com geogràfica. Mentre la ministra deixava anar la bomba informativa dimecres en una roda de premsa d'urgència a la delegació del Govern, a l'Eixample de Barcelona, tot el grup parlamentari de Carles Puigdemont estava reunit a Brussel·les, en una trobada de tres dies.

Reunió del grup de Junts

L'objectiu de la reunió del grup parlamentari de Junts a la capital belga era refermar l'estratègia de la unilateralitat pel que fa el full de ruta independentista, però també abordar el que fonts del partit descriuen com un "rearmament ideològic". Conscients de la pluralitat de discursos que aglutina les sigles de Junts i del risc de confusió que això pot comportar -i comporta- en els posicionaments públics, Junts ha utilitzat també aquesta trobada de tres dies per posar ordre a la proposta de país que pensa impulsar, des d'àmbits com la creació de riquesa, medi ambient o la defensa d'un model català d'ensenyament que inclou amb l'escola concertada.

grup parlamentari junts carles pugdemont Bruselas / Efe

Els diputats de Junts en una imatge prèvia a la reunió / Efe

Unilateralitat

Les propostes de Puigdemont pel que fa el procés són prou conegudes. El dia abans de l'arribada dels diputats, el Consell per la República havia fet pública una carta en què Puigdemont insistia en la confrontació amb l'Estat i la lluita institucional i al carrer, pacífica i democràtica, com a única via per a la independència. 

Davant dels diputats, a més, el líder del partit va defensar l'estratègia d'unilateralitat que el seu partit hauria de preparar per posar en marxa després del fracàs -que pronostica- per a la taula de diàleg. Junts no ha amagat mai l'escepticisme sobre el resultat que pot aportar aquest espai de negociació, però, després de la marxa enrere del ministeri a l'acord del Prat i la desconfiança que se'n derivarà, consideren que ha quedat definitivament tocada.

Puigdemont Bruselas JxCat IX/2020 / Efe

El president de Junts, Carles Puigdemont, a Brussel·les davant dels diputats del seu partit / Efe

Puigdemont va defensar que Junts és el partit més ben situat per tirar endavant l'estratègia d'unilateralitat que defensa i per aconseguir la unitat que l'ha de fer possible. Aquesta és, a parer seu l'única via fins al punt que, segons fonts dels assistents, va advertir que "qui fa mal a Junts fa mal a la independència".

Segons el líder del partit, aquelles veus que assenyalen que la unilateralitat ha fracassat no tenen raó, atès que aquesta via no es va arribar a consumar el 2017 i per tant no s'ha pogut comprovar la seva validesa atès que va quedar avortada enmig d'una situació de repressió brutal. El que sí es va constatar l'1-O és que la resposta d'Europa no és l'esperada. Enfront d'això, es va subratllar que a partir dels propers mesos hi haurà un rosari de sentències des de diferents àmbits  europeus, tant al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg com el Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg, que marcaran una nova delimitació del terreny de joc

Unitat interna

La segona carpeta que els responsables del partit han intentat aquests tres dies blindar és la unitat de discurs d'una formació on la pluralitat de veus amenaça de provocar contradiccions i confusió. Començant per la cúpula, on han sorgit els enfrontaments més contundents que ha viscut el partit des de la seva formació. La intervenció del secretari general, Jordi Sànchez, va voler plantejar un diagnòstic absolutament coincident amb el de Puigdemont, tancant files amb el president del grup parlamentari, Albert Batet, però també amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, una de les líders més potents del partit i amb un perfil més propi.

De fet, Borràs hauria reclamat, segons fonts dels assistents, que tot i que des del Parlament es pot visualitzar l'estratègia de confrontació amb l'Estat, cal emmarcar-la en una dinàmica conjunta que ha d'implicar també a l'acció des del Govern.

Discurs programàtic

En aquest context, la necessitat de coordinar el discurs programàtic va centrar l'agenda de la trobada, en particular amb la preparació del debat de política general, i amb els treballs organitzats en grups sobre empresa, infraestructures, cultura, sostenibilitat...

Quan la ministra de Transports, Raquel Sánchez, es va posar en contacte amb Puigneró per comunicar-li la decisió de suspendre la inversió del Prat deu minuts abans de fer-ho públic, Puigneró estava a Brussel·les i des d'allà va protagonitzar una intervenció pública. Ho va fer des del faristol que Junts havia preparat per a la trobada del grup parlamentari, i va expressar l'enuig davant les reticències públiques que havien mostrat dirigents d'ERC al projecte i que, segons la ministra, havien resultat determinants perquè el govern es fes enrere del projecte.

Pere Aragones Catalunya Radio

Pere Aragonès durant l'entrevista a Catalunya Ràdio aquest divendres 

Els retrets de Junts van trobar divendres la resposta en un toc d'atenció d'Aragonès en el marc d'una entrevista a Catalunya Ràdio. El president va retreure que aquells que s'oposen a la taula de diàleg, en clara referència a Junts, han d'explicar quina és l'alternativa que proposen. "Crec que no s'ha concretat això, fins que no es concreti només hi ha una proposta damunt taula, que és la negociació", va advertir.

Tot seguit, Borràs va fer una contundent piulada de resposta a Aragonès. "Demanar concreció als altres quan ets tan pobre en les teves concrecions no és acceptable. Però l'alternativa hi és: unilateralitat!", va replicar Borràs, en una intervenció reproduïda per molts dirigents i diputats de Junts, i que va rebre una contrarèplica d'ERC.

Dissabte, la Diada, que en contra de les expectatives més pesimistes va aconseguir omplir els carrers, va mostrar un cop més la crida de les entitats a fer pases endavant en el procés i a desconfiar de la voluntat de diàleg del govern Sánchez.

En acabar aquesta agitada setmana, l'impacte de la decisió de la ministra no només ha tocat les relacions amb el govern espanyol sinó també entre els socis de Govern. Tot plegat, a les portes de la taula de diàleg, que continua sense data, tot i que la previsió és que se celebri dijous o divendres.

 

A la imatge principal, Jordi Puigneró, Laura Borràs, Carles Puigdemont, Albert Batet, Jordi Sànchez i Mònica Sales durant la reunió del grup parlamentari de Junts a Brussel·les / Efe