El Govern intenta fer equilibris amb el projecte d'oci del Hard Rock amb l'objectiu d'acontentar els seus socis prioritaris d'investidura, ERC i Comuns. Mentre des del Parlament es continua amb la tramitació per apujar la fiscalitat al projecte situat entre Vila-seca i Salou (al costat de PortAventura) amb el suport del PSC, l'executiu de Salvador Illa segueix treballant en el Pla Director Urbanístic (PDU), element indispensable per executar el projecte que ja hauria d'haver aprovat el Govern Aragonès el primer trimestre del 2023 segons deia l'acord de pressupostos d'aquell any. Això sí, deixant en mans dels inversors l'última paraula, sobretot arran de les dificultats que pugui provocar l'augment de la fiscalitat al joc que han portat ERC i Comuns a la cambra catalana i que recull els acords d'investidura. De fet, els de Junqueras i Albiach creuen que la pujada de la fiscalitat impossibilitarà el projecte. 

Precisament, en aquesta línia s'hi referia la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, en la roda de premsa després del Consell Executiu d'aquest dimarts. Assegurava que no hi havia cap acord amb els socis d'investidura sobre el PDU del projecte. "Hi seguirem treballant. La tramitació del PDU va ser iniciada pel Govern anterior i no fer-ho seria anar en contra la llei", deia la consellera de Territori, responsable d'aquesta carpeta. Tot i això, el pacte del PSC amb els Comuns estipula que el Govern no "facilitarà el projecte", un element que l'executiu considera que ja està fent amb l'augment de la fiscalitat al joc del 10% al 55% i que s'ha d'aprovar al Parlament en el primer ple de l'any. "El compromís era amb la fiscalitat i hem complert", deia Paneque.

El PP hi posa pressa

Precisament, el Parlament de Catalunya va demanar al Govern, via moció del PP, que resolgués l'informe d'impacte ambiental i que convoqués el Consell Rector de Consorci Centre Recreatiu Turístic Vila-seca i Salou incloent en l'ordre del dia l'aprovació del Pla Director Urbanístic. Ho va fer amb els vots favorables de Junts i el PP -els dos partits que més s'han posicionat a favor del projecte-, amb l'abstenció del PSC i els vots contraris d'ERC, Comuns, CUP i Aliança Catalana. De fet, el PP també va portar aquest punt, via proposta de resolució, durant el debat de política general, quan el PSC també es va abstenir. El motiu de la posició dels socialistes? Els tempos que marcaven per a l'aprovació, que reclamaven que fos a finals d'any.

Els populars, que són un dels grups que més han collat el Govern per tirar endavant el Hard Rock, es coneixen bé el projecte i les comarques del Camp de Tarragona, tenint en compte que el seu líder, Alejandro Fernández, ha estat durant molts anys regidor a l'Ajuntament tarragoní. Els populars argumenten que el joc només ocuparia el 4% de la superfície del projecte i que la resta d'activitats tributarien el mateix que altres negocis. 

Junts frena la tramitació i abandera els projectes al Camp de Tarragona

Uns arguments molt similars que també utilitza Junts per Catalunya per explicitar la seva aposta clara i rotunda al projecte. Fins al punt que el grup parlamentari presidit per Albert Batet va demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries paralitzant la tramitació de la fiscalitat. Els juntaires consideren que "canviar les regles de joc" al projecte podria provocar que la Generalitat estigués obligada a indemnitzar els inversors. A més, Junts per Catalunya també argumenta que el projecte és molt més enllà de casinos, i que incorpora turisme de congressos, turisme familiar i, en paraules del president Puigdemont, "descentralitzaria i destacionalitzaria" el sector.

De fet, Puigdemont va defensar el projecte en l'entrevista a TV3 de la setmana passada. "A mi m'agradaria saber quin és el model de desenvolupament econòmic que alguns volen per a les comarques del Camp de Tarragona", preguntava el president a l'exili, fent referència a Esquerra Republicana, Comuns i CUP, partits contraris al projecte. De fet, posava sobre la taula que la demarcació de Tarragona és la que té l'atur més gran en aquests moments, amb un 11,3% i ho relacionava amb l'eliminació del gravamen a l'impost a les energètiques que Junts ha pactat amb el Partit Popular i el PNB per tal de garantir les inversions milionàries de Repsol. Això ha tingut el posicionament en contra d'ERC i els Comuns. "Deuen suposar que no volen que la gent del Camp de Tarragona es guanyi la vida en la indústria. Aquests mateixos tampoc volen el Hard Rock. De què volen que es guanyi la vida la gent del Camp de Tarragona? Sent funcionaris? Sent influencers de Tik Tok?", deia Puigdemont. 

Aprofitar les cessions del PSC al Camp de Tarragona amb la mirada posada a les municipals

Resultats electorals en mà, el Hard Rock té un cert consens entre les comarques tarragonines. Els alcaldes de Vila-seca, Pere Segura, i de Salou, Pere Granados, governen amb majories absolutes i estan a favor del projecte, com també ho estan els batlles de Tarragona, Rubén Viñuales (PSC); de Constantí Òscar Sánchez (PSC); la Canonja, Roc Muñoz (PSC); Cambrils, Alfredo Clúa (PSC); i de Mont-roig del Camp, Fran Morancho (PSC). A més, en les eleccions al Parlament de Catalunya, l'únic partit contrari al projecte que va obtenir representació al la demarcació de Tarragona va ser Esquerra Republicana. Una dada que s'accentua quan es repassen les dades dels resultats a la vegueria del Camp de Tarragona: ERC, Comuns i CUP sumen només el 22,08% dels vots

I, davant dels equilibris que han de fer els socialistes, Junts per Catalunya vol aprofitar aquesta escletxa per créixer al Camp de Tarragona, una vegueria que ha anat perdent pes en els últims anys. El PSOE s'ha posicionat amb ERC i Sumar a favor del gravamen a les energètiques, mentre el PSC està en la línia dels republicans i els Comuns de dificultar el Hard Rock. I és aquí on Junts vol abanderar els "interessos" tarragonins davant d'un PSC que s'ha hagut de moure. CIU va arribar a tenir el 38,87% dels vots a la vegueria del Camp de Tarragona l'any 2010, quan va assolir la Generalitat, en contra del 20,85% suports actuals que compta Junts. A més, l'única alcaldia juntaire amb més de 15.000 habitants és Vila-seca, mentre que a l'Ajuntament de Tarragona només compta amb 3 regidors. De fet, no és casualitat que els dos últims Consells Nacionals de Junts s'hagin celebrat a El Morell i a Vila-seca, de la comarca del Tarragonès. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!