El candidat Pere Aragonès progressa adequadament, a parer de Junts, però encara ha de seguir treballant per tancar un acord que faci possible la investidura. Aquest és el missatge que ha transmès la portaveu del grup de Carles Puigdemont, Gemma Geis, que ha començat la seva intervenció agraint el to de la intervenció del candidat i ha reconegut "moviments de desbloqueig", però tot seguit ha aconsellat al candidat que recordi que li caldrà flexibilitat perquè necessita els seus 32 diputats per governar.
La portaveu del partit, Elsa Artadi, havia advertit la vigília del ple que escoltarien amb atenció el discurs d'Aragonès per comprovar si hi havia algun canvi en relació al de divendres passat. I Aragonès ha enviat missatges. "Estem obligats a fer-ho amb Junts perquè hi ha més coses que ens uneixen que no pas que ens separen", ha advertit el candidat en el seu discurs d'aquest dimarts, en què ha citat Carles Puigdemont, el Consell per la República i les victòries aconseguides "dins i fora de Catalunya", alhora que ha advertit que el valor de les institucions de Catalunya és insubstituïble.
Agrair el to
Geis ha començat agraint el to del discurs d'Aragonès. Ha subratllat la voluntat de tancar un acord amb ERC i el compromís de seguir treballant per fer-ho possible, per la qual cosa ha insistit que, com van demanar divendres, haurien preferit estalviar-se aquesta segona votació després del fracàs de la primera.
Ha assegurat que les converses estan més a prop de tancar un pacte i s'ha mostrat convençuda que no s'esgotarà el termini establert, però ha insistit a parlar de "dies o setmanes" de treball. Geis ha reiterat que Junts no juga amb dates per tacticisme ni posa en dubte el candidat republicà ni té intenció d'agitar l'espantall de l'avançament electoral.
Amb tot, no ha amagat que continua havent-hi distàncies entre republicans i Junts. Ha reclamat a Aragonès que no confongui l'opinió pública en relació al paper que reclamen per al Consell per la República. "Vostè sap perfectament que ningú li imposarà tuteles des de Junts per Catalunya i menys des de l'exili. Sap que està meridianament clar que la seva presidència quedava al marge de la direcció col·legiada", ha matisat.
Flexibilitat
Geis ha garantit que Junts serà responsable, però ha exigit a Aragonès "flexibilitat perquè reconegui que només té 33 diputats i no 68".
Malgrat la voluntat contemporitzadora entre uns i altres, també el discurs de Geis ha inclòs retrets, com l'avís que si la investidura no ha pogut tirar avui endavant és perquè ha faltat temps per tancar el pacte després que Esquerra va dedicar les primeres setmanes a apostar per un acord de "via àmplia, que ha acabat sent estèril".
Tampoc ha evitat les referències a la tensió que s'ha fet evident entre les dues forces a les xarxes, i s'ha compromès a treballar "amb discreció, responsabilitat, sense retrets públics, que dificulten que la negociació arribi a bon port".
Junts ha tret ferro a mantenir la interinitat del govern unes setmanes més i ha posat com a exemple l'acord a què ahir va arribar el Govern amb Endesa per condonar el deute que arrossegaven 35.000 famílies vulnerables. Aragonès havia felicitat minuts abans el conseller de Benestar Chakir El Homrani per aquest acord i Geis ha recordat que també havia estat acordat pel conseller d'Empresa, Ramon Tremosa.
En l'àmbit econòmic, la portaveu ha recordat els eixos de la proposta econòmica de Junts i ha advertit que "dista" del pacte que ERC ha tancat amb la CUP. "Ens sentim lluny d'aquest projecte de país que han tancat amb la CUP", ha subratllat.
Taula de diàleg
La portaveu de Junts s'ha referit a la taula de diàleg amb l'Estat i ha subratllat la cessió de Junts en aquest punt. "L'acord és cessió", ha argumentat, però ha advertit que "és necessari fixar rumb i sense rumb no s'arribarà enlloc".
Per aquesta raó, ha demanat concreció en relació a la taula de diàleg; ha recordat que el govern espanyol ha mostrat que no té interès i ni tan sols ha permès que es debatés l'amnistia al Congrés dels Diputats. "I el referèndum pactat, que seria la solució lògica i democràtica, està més que descartat pel govern espanyol", ha reblat.
Per tot plegat, ha reclamat concretar quina serà l'alternativa i els plans de contingència davant la negativa de l'Estat a parlar-ne, per la qual cosa ha reclamat un "acord conjunt estratègic".
Desacord no viable
També ha insistit a reclamar l'acord estratègic a Madrid; ha advertit que "Junts no vol fer un govern autonomista"; ha subratllat que la desunió és la victòria de la repressió; i ha retret els resultats dels acords d'ERC amb el govern espanyol, en particular, s'ha advertit que la llei Celaá no blinda la immersió.
"Si és investit president hem d'estar al seu costat a Madrid per defensar els interessos de les catalanes", ha conclós, però hi ha afegit un nou avís: "Cal passar del pacte màgic al pacte efectiu".