El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha presentat una esmena en solitari a la reforma del Reglament del Parlament de Catalunya per tal d’eliminar l’apartat 4 de l’article 25, el mateix que va possibilitar suspendre l’expresidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, arran del cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). L’article 25, que tracta sobre les causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris, estableix en el seu apartat 4 que, en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, un cop sigui ferm l’acte d’obertura del judici, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de forma immediata. El mateix article estipula que si es plantegen dubtes sobre el tipus de delictes o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, és necessari un dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats.

El juliol del 2022 es va produir un intens debat sobre la continuïtat de Borràs al capdavant de la presidència del Parlament tenint en compte els efectes que tenia el cas dels contractes irregulars quan estava dirigia l'ILC. L'aplicació d'aquest article va implicar moments de fricció entre els partits independentistes, sobretot amb la CUP, que en tot moment demanava a Borràs que s'apartés o amenaçava amb l'aplicació de l'article. Precisament els cupaires defensaven l'article perquè havia estat promogut per aquesta formació pensant en el cas de l'exdiputat Germà Gordó. La suspensió automàtica d'un diputat per corrupció sense l'existència d'una condemna ferma havia estat motiu de crítiques per part de Borràs, que en tot moment ha defensat la seva innocència i ha denunciat que el seu cas és un exemple de persecució política a través de causes judicials, és a dir, de lawfare.

Reforma del reglament del Parlament

El Parlament de Catalunya ha fet aquest dijous una primera passa per a la reforma del reglament de la cambra catalana que inclou la incorporació del vot telemàtic, ampliar els supòsits de delegació de vot i assimilar la conformació dels grups parlamentaris al reglament del Congrés dels Diputats. Els cinc partits que ja havien arribat a un pacte per a la proposta modificació han votat a favor de la tramitació per lectura única: són PSC, Junts, ERC, comuns i la CUP. Aliança Catalana s'ha abstingut, justificant que el canvi no només és per garantir el vot dels diputats a l'exili, sinó també perquè la CUP pugui tenir un grup propi i abandoni el grup mixt. PP i Vox hi han votat en contra. Pocs segons després de començar el seu discurs, Joan Garriga, de Vox, que ha parlat durant una part en català, ja ha estat advertit pel president de la cambra Josep Rull, que li ha reclamat que centrés la seva intervenció en la reforma del reglament, cosa que no ha fet en cap moment. Durant la intervenció de Garriga, Rull, l'ha hagut d'interrompre en reiterades ocasions. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!