Junts per Catalunya vol saber la “proposta exacta de finançament per a Catalunya” que té la Moncloa. Amb aquest objectiu, els juntaires han registrat les peticions de compareixença de la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i del ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, al Congrés dels Diputats. La petició és que donin explicacions a la Comissió d’Hisenda i a la Comissió de Presidència, respectivament. Si el PSOE s’hi oposa, Junts necessitarà aliats parlamentaris per tal que les compareixences tirin endavant. Per tant, requerirà el vot a favor del PP i de Vox. La qüestió es debatrà a partir del setembre, quan el Congrés reprengui l’activitat parlamentària ordinària. Aquesta decisió arriba després de la polseguera que han aixecat les declaracions de Montero negant que el pacte entre el PSC i ERC sigui un “concert econòmic” i la dura crítica de Junts cap a socialistes i republicans per haver “venut un concert econòmic inexistent”.

Va ser el dimecres quan, des de Rota (Cadis), María Jesús Montero va deixar clar que l’acord entre el PSC i ERC no recull “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”. “Li podem dir com vulguem, però l’única experiència del nostre país de concert és el basc i el navarrès”, va verbalitzar. Al mateix temps, va rebutjar de soca-rel que el pacte suposi “cap greuge per a cap territori” i va defensar que “l’eix” i “el nucli” del pacte és la solidaritat. “El que el govern espanyol impulsi per fer viable l’aspiració que té Catalunya serà bo per al conjunt de l’Estat”, va concloure. Posteriorment, el govern espanyol ha insistit que “complirà” l’acord amb ERC i ha reiterat que “no és un concert com el basc”, tot reivindicant que suposa un “canvi de paradigma” que permet “avançar” en l’autogovern. Per la seva banda, Jordi Hereu va apel·lar directament a la “literalitat” de l’acord i va defugir del “debat nominal”, però va ratificar que la voluntat de la Moncloa és complir el pacte “al 100%”.

Dimecres a la tarda, poques hores després de les declaracions de María Jesús Montero, Junts per Catalunya va reclamar explicacions a ERC i al PSOE sobre l’acord assolit. La portaveu juntaire al Congrés, Míriam Nogueras, va denunciar que la nova “majoria política” a Catalunya “s’ha construït a partir d’un engany” i va lamentar que socialistes i republicans hagin estat “venent un concert econòmic inexistent”. “Considerem que els negociadors han de sortir a explicar-nos per què ens han mentit a tots”, va exigir. “ERC ha mentit i els socialistes han callat”, va reblar.

El PP ha demanat la compareixença de Montero al ple del Congrés i a la Comissió d’Hisenda del Senat

Qui també vol demanar explicacions a María Jesús Montero és el PP. Els populars han maniobrat en un doble front i han registrat la sol·licitud de compareixença tant al Congrés com al Senat. Per una banda, reclamen que comparegui a la cambra baixa per informar sobre el “secessionisme fiscal que ha acordat amb els seus socis de manera bilateral i fora del sistema de finançament de comunitats autònomes en règim comú”. El vicesecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, va argumentar el 7 d’agost que el PP vol saber “què passarà quan es trenqui la caixa única que justifica la unitat econòmica d’Espanya”. “Una Espanya on tothom s’emporta diners i ningú en no posa és una Espanya inviable. Per tant, per què els independentistes catalans tenen drets que no tenim els altres espanyols?”, es va preguntar.

D’altra banda, just ahir el PP va registrar la sol·licitud de compareixença de Montero a la Comissió d’Hisenda del Senat perquè informi “detalladament” sobre l’acord entre el PSC i ERC donada la “gravetat” del pacte i davant les “contradiccions en les declaracions prèvies de la ministra”. Els populars volen que “expliqui les implicacions d’aquest pacte i aclareixi si suposa una concessió de sobirania fiscal a Catalunya”. El PP té majoria absoluta a la cambra alta, així que es dona per fet que Montero hi haurà d’acudir. La portaveu del PP al Senat, Alicia García, va considerar que les últimes declaracions de la vicepresidenta són “​​una mentida i una ocurrència per sortir del pas” i es va preguntar irònicament si responen a un “nou canvi d’opinió”, a un “ocultament interessat” o a un “capítol més de la telenovel·la Sánchez, tot per seguir al poder”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!