La degana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay, serà qui substituirà Teresa Cunillera a la delegació del govern espanyol a Catalunya, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts del govern central a ElNacional.cat. Cunillera ha anunciat la seva dimissió aquest divendres, després d'enviar una carta al president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, on li ha traslladat la voluntat de deixar les seves funcions ara que considera que la situació a Catalunya "ha millorat considerablement" des que va prendre posició del seu càrrec.
El Govern de Sánchez nomenarà Mª Eugènia Gay el dimarts vinent al Consell de Ministres, i fins llavors l'Advocacia de Barcelona no pot anunciar el seu relleu, segons fonts del Col·legi. Els estatus de la institució fixen que el relleu al capdavant de l'ICAB ha de recaure en el vicedegà, que és l'advocat Jesús Maria Sánchez. Curiosament, la seu de l'ICAB està enfront de la seu de la delegació, al carrer Pau Claris. "És un càrrec institucional i creu que pot fer molt bona feina i, a més des de Catalunya", indicaven fonts properes a Gay.
Gay va ser reelegida degana el passat 4 de juny de 2021, amb una àmplia majoria, després de complir el primer mandat iniciat el 2017. En la presentació de la seva candidatura per ser reescollida, assegurava que si tornava a guanyar seguiria reivindicant davant de les institucions la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania, encara que generi "incomoditats" als poders públics. Durant els seus mandats al capdavant de l'advocacia catalana ha fet de pont amb el govern espanyol i fins i tot va arribar a sonar el seu nom com a possible ministra de Justícia.
Cunillera, històrica dirigent
El nomenament de Gay arriba després del pas de Cunillera, que va assumir el seu càrrec el juny de 2018, deixant enrere l'etapa d'Enric Millo. Cunillera és històrica dirigent del PSC, amb una dilatada trajectòria política dins el socialisme: l'any 1982 va entrar com a diputada al Congrés dels Diputats, però quatre anys més tard va abandonar l'escó per ser directora general de la presidència del govern. L'any 1996 tornava a entrar a la cambra baixa, on va continuar fins al 2015 i on va ser vicepresidenta primera.
L'última compareixença que va fer Cunillera com a delegada del govern espanyol va ser el dimecres d'aquesta setmana, per presentar el balanç de compliment dels compromisos de l'estat amb Catalunya. En una roda de premsa va explicar que, dels 1.481 compromisos assumits, se n'ha complert un 42,7%, i que es preveu que el primer semestre del 2022 s'arribi al 48,3%. Del total, 428 són de l'acord entre PSOE i Unides Podem, i se n'ha complert el 44,4%. D'altra banda, a 31 de desembre es van complir el 27,5% de compromisos associats al pla de recuperació, transformació i resiliència.
En aquella mateixa compareixença i just un dia després que esclatés la polèmica per les declaracions de l'ex comissari José Manuel Villarejo, la delegada del govern espanyol va assegurar que les acusacions no tenien "cap credibilitat", després que vinculés el CNI amb els atemptats a Barcelona i Cambrils l'agost del 2017. Així mateix, no va aclarir si, com demanen les principals autoritats catalanes, investigaran les acusacions per arribar a la veritat dels fets.
Gay, feminista amb projecció
Maria Eugènia Gay, segueix les passes del seu pare Eugeni Gay a qui admira i, finalment, també tindrà un càrrec en el govern espanyol. Eugeni Gay va ser vicepresident i membre del Tribunal Constitucional (TC) entre el 2001 i el 2012. En el primer mandat com a degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Gay va marcar la seva gran disciplina de treball per reactivar la institució i tornar a lligar ponts per influir en noves lleis estatals, més garantistes per als ciutadans i els empresaris.
Gay també va intentar liderar un grup de mediació, amb representants sindicals i d’altres organismes, per aturar l’embat entre Catalunya i l’Estat espanyol la tardor del 2017. Van arribar massa tard. El govern de Mariano Rajoy no acceptava cap negociació i només volia la rendició. Gay també va passar un infern, quan en la celebració de Sant Raimon de Penyafort del febrer del 2018, patró dels advocats, el llavors president del Parlament, Roger Torrent, va fer un discurs crític amb l’estat espanyol per permetre els presos polítics catalans. El Fiscal Superior de Catalunya i altres autoritats es van aixecar de l’acta. Ella va dir-li: “President, així no.” Va fer tornar a la majoria d'autoritats a l’acte per respecte als advocats que aquell any complien 50 anys d’exercici i eren homenatjats, com es fa cada any, amb les seves famílies orgulloses presents. Aquell acte, però, va provocar una crítica molt feroç cap a la seva persona a les xarxes socials, especialment del sector independentista, que sempre l'ha considerat massa conservadora i contra Catalunya. Ella s'ha defensat que la institució "ha de ser neutral". Del seu llegat, quedarà que ha lluitat per visibilitzar les dones i que assumissin càrrecs de responsabilitat. Ha promogut fòrums internacionals de dones executives, i ha fixat un pla per assumir la paritat en el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, institució, com a la judicatura, on les dones són majoria, això no obstant, ocupen pocs càrrecs de poder.