Juristes catalans censuren la decisió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'impedir el nomenament dels consellers restituïts i mantenir la vigència de l'article 155 gràcies a un acord amb el PSOE y Ciutadans. Segons assenyala un manifest, amb el suport de desenes de juristes i vuit entitats, al qual ha tingut accés El Nacional, Rajoy se saltaria lleis fonamentals en emprendre aquesta acció.

 

El document assegura que l'executiu espanyol pretén passar per davant d'allò establert per la Constitució, l'Estatut d'Autonomia, així com la Llei de Presidència catalana. Segons fonts a les quals ha tingut accés aquest diari, negar-se a publicar el nomenament dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) suposaria no complir un "acte degut en dret", és a dir, una ordre d'obligat compliment.

"Si volen mantenir el 155, primer han de fer un requeriment al president i després reunir el Senat", han assenyalat les mateixes fonts, que apunten que el govern espanyol ha de publicar el nomenament primer i després en tot cas podria recórrer-ho a la justícia.

El text és una resposta a la carta enviada pel govern espanyol en què ordena al secretari del Govern, Víctor Cullell, que no publiqui al Diari Oficial del Govern de Catalunya (DOGC) el decret de nomenament dels consellers realitzat ahir pel president de la Generalitat, Quim Torra, tot perquè n'hi ha quatre d'ells que es troben o bé empresonats o a l'exili.

Contravé la Constitució

Els juristes manifesten la seva repulsa a l'acció de Rajoy. La qualifiquen d'una "intolerable manca de respecte a la voluntat democràtica" expressada a les eleccions del 21-D i, a més, insisteixen en l'existència d'una "vulneració flagrant" dels drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya.

En el manifest, signat per vuit entitats que representen juristes i advocats, s'adverteix el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que amb la paralització del Decret de nomenament dels consellers es "contravé l'article 152 de la Constitució espanyola", que defineix que correspon al president de la Generalitat la màxima representació de l'Estat a Catalunya i de qui depèn directament el Consell de Govern.

D'altra banda, els juristes també recorden que s’està sobrepassant la Llei de Presidència. En el seu article 17 —subratllen— es defineix que és el president de la Generalitat a qui correspon nomenar els membres del Govern català, una funció que ara mateix s'estaria veient vulnerada per part del govern espanyol.

De fet, els juristes insisteixen que el president del govern espanyol té l'obligació de publicar el nomenament. En cas de no ser així, en tractar-se d'un acte "degut i reglat", es podria parlar d'un frau de llei. "Cap autoritat dins de la Generalitat, incloses les que la tenen intervinguda, pot oposar-se a la seva publicació oficial", exposa amb rotunditat el manifest.