El agrupació de juristes Col·lectiu Praga denuncien la inconstitucionalitat de les mesures derivades de l'aplicació del l'article 155 per part del govern espanyol i que s'han traduït amb la suspensió de l'autogovern de Catalunya. Així ho defensen a les conclusions de les jornades que van organitzar el passat 1 de desembre, juntament amb la Comissió de Defensa dels Drets de l'ICAB.
En primer lloc, asseguren que el requeriment previ fet pel Govern del PP al Govern de la Generalitat ja vulnerava l’article 155 ja que no indicava quines són les obligacions constitucionals incomplertes i "no defineix el marc ni la finalitat" de les mesures que es volen adoptar.
La tramitació del Senat també és inconstitucional, segons afirmen, perquè les mesures aprovades són "propostes genèriques" i que es deixen en mans del propi Govern de l’Estat perquè les concreti. En conseqüència, les mesures que va aprovar el govern espanyol "no s'ajusten als principis jurídics de concreció, de necessitat i idoneïtat i de proporcionalitat", ja que només podien tenir per objectiu obligar a complir la Constitució o protegir l'interès general.
La destitució del govern català i la intervenció de l'autonomia tampoc entrarien dins les competències previstes pel 155 que "no permet substituir a les autoritats catalanes, ni desapoderar-les de les seves competències i funcions", defensen. En aquest sentit, critiquen que les mesures aplicades per l'Estat són de "caràcter genèric i expansiu".
Vulneració de drets fonamentals
Al document, els juristes també denuncien la vulneració de drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya en l'aplicació d'aquest article. La dissolució forçada del Parlament, per part d'un govern que "no està legitimat per fer-ho", vulnera els drets dels diputats de participació política i d’accés en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics, argumenten.
També es vulneraria el dret a la llibertat de consciència i a la llibertat d’expressió, ja que no es deixa marge a la discrepància sinó que s'obliga a acatar i ser lleial a la Constitució. D'altra banda, e155 també violaria alguns punts de la Declaració Universal de Drets Humans, del Pacte Internacional de drets civils i polítics i del Conveni Europeu de drets humans.