L'associació de juristes europeus, European Democratic Lawyers, denuncien l'espionatge amb Pegasus als polítics independentistes. I en especial, han lamentat que entre els espiats hi hagi set advocats: Gonzalo Boye Tusset, Josep Costa, Jaume Alonso Cuevillas, Andreu Van den Eyden, Joaquim Jubert, Josep Rius i Jordi Domingo. Els lletrats europeus han afirmat que s'ha vulnerat "indiscriminadament" la confidencialitat i el secret professional entre advocat i client. Això ha boicotejat el dret a un judici amb totes les garanties als clients d'aquests juristes, ha argumentat l'associació. The European Democratic Lawyers ha definit els fets d'"especialment greus" i han exigit explicacions "clares" sobre els perpetradors d'aquests actes. També han reclamat que s'esclareixi qui els va autoritzar i si hi ha hagut alguna mena d'autorització judicial o si ha passat sense cap mena de control.
Els juristes europeus ho han considerat un "atac directe" a la professió i al dret a la defensa com "aspecte fonamental" de la justícia i el desenvolupament al dret a un judici amb totes les garanties. Per tot això, l'associació d'advocats de més de sis països d'Europa ha anunciat que sol·licitarà a l'Observatoire International des Avocats en Danger que exigeixi explicacions al govern espanyol per destapar totes les responsabilitats sobre l'espionatge. A més, han demanat blindar la protecció dels set advocats afectats contra "futures ingerències" en el seu exercici individual de la professió.
Embats judicials contra l'espionatge
La titular del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, Maria Antonia Coscollola, ha admès a tràmit la querella de l’advocat Andreu Van den Eynde contra l’empresa NSO, propietària del programari Pegasus. El penalista va ser espiat quan defensava els líders d'ERC en el judici al Tribunal Suprem. També, una jutgessa de Madrid ha admès a tràmit parcialment la querella presentada per Gonzalo Boye, advocat del president Carles Puigdemont, per aclarir “l’existència, extensió i autoria” de l’espionatge que va patir a través de la infecció del seu mòbil amb el programari Pegasus, entre el gener i maig del 2020.
El cas de Van der Eynde és la primera querella es va admetre contra l'empresa israeliana a Catalunya. Per contra, la titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, a qui va recaure les querelles del diputat d’ERC Josep Costa, i de l’eurodiputada Diana Riba, les deriva al jutjat d’instrucció 32 en ser coneixedor de la primera querella per l’espionatge de Pegasus a dos líders d’ERC el 2020, tot i que està arxivada provisionalment. En aquesta línia, la titular del jutjat d'instrucció 29 de Madrid ha rebutjat investigar com a querellada NSO Group, l'empresa israeliana que va desenvolupar el programari Pegasus, segons recull resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, perquè -segons la jutgessa- “no s’aporta cap element objectiu".