Un total de 530 juristes s'han adherit en només quatre dies a la denúncia internacional promoguda pel Col·lectiu Praga per dur davant dels Relators de les Nacions Unides les violacions de drets humans comeses durant la jornada de celebració del referèndum de l'1 d'octubre. L'entitat de juristes catalans ho ha anunciat aquest dimarts i ha avançat que la presentarà "en breu" davant de diversos organismes internacionals de protecció dels drets humans.
El contingut de la denúncia es va fer públic divendres passsat i, des de llavors, s'ha fet una crida a juristes, llicenciats o graduats en Dret a donar-hi suport i sumar-se a la petició. Al text s'exigeix una "investigació independent i completa" a nivell internacional sobre els fets de l'1-O i la reacció del govern espanyol i de les forces de seguretat de l'Estat.
Fan especial referència —amb exemples concrets— a les violacions dels drets de lliure expressió, de reunió i de manifestació, al dret a la integritat física, al dret de participació política, al dret a la llibertat i al dret al jutge imparcial.
Recorden fets com la confiscació de cartells i pancartes, les entrades de la Guàrdia Civil a redaccions de mitjans de comunicació —entre les quals El Nacional—, el tancament de pàgines web, les càrregues policials o l'ofensiva judicial posterior. Els juristes també asseguren que aquestes violacions han suposat "una fallida important del sistema democràtic i de dret de l'estat espanyol".