La justícia belga rebutja l'extradició del conseller de cultura Lluís Puig en considerar que el Suprem no és competent per emetre l'euroordre.
"Esperàvem moltes possibles coses avui però francament ens ha fet especial il·lusió", ha explicat Puig després de conèixer-se el veredicte. "El Suprem no era competent per condemnar a 100 anys de presó el govern". D'aquesta manera, ha demanat que "s'aturi aquesta causa, que no hauria d'haver començat".
Puig ha recordat que la "injustícia" de la causa "ja es va veure a Alemanya l'any 2018". "És una causa que són 100 anys de presó i molts parlamentaris han demanat a Espanya que ho aturi", ha repetit.
"El govern espanyol, que presumia que la fiscalia depenia del govern, té a les seves mans iniciar els tràmits per a una amnistia". I ha insistit en el fet que "aquest judici és una vergonya". El conseller ha subratllat que "mai no hem estat fugats".
Presumpta malversació
El Tribunal Suprem en demanava l'extradició per presumpta malversació de cabals públics en la causa del procés independentista. El d'avui ha estat el primer veredicte de la Justícia belga sobre els polítics catalans exiliats l'octubre de 2017.
L'ordre europea de detenció i lliurament (OEDE) contra Puig va ser reactivada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena juntament amb la del president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, després de la sentència que va condemnar dotze líders independentistes per la seva participació en el procés.
L'última audiència sobre l'extradició de Puig davant del tribunal belga de primera instància va tenir lloc el 23 de juny i llavors la seva defensa va demanar al jutge que rebutgés el lliurament de l'exconseller a les autoritats espanyoles.
Ja llavors, l'advocat belga Christophe Marchand va explicar que el jutge del Suprem Pablo Llarena ja no era competent per cursar una euroordre contra Puig.
La Fiscalia belga, que també defensa la petició espanyola, ha anunciat posteriorment que presentarà recurs contra la decisió del jutjat de primera instància de Brussel·les de rebutjar l’euroordre.