La justícia espanyola dona un cop de porta a  Andorra per aclarir l’operació Catalunya. La secció segona de l'Audiència de Madrid  ha denegat la Comissió Rogatòria Internacional  (CRI) sol·licitada per la magistrada d’Andorra per tirar endavant la investigació contra l’expresident del gover espanyol del PP Mariano Rajoy, els exministres Cristóbal Montoro, Jorge Fernández,  a més  de quatre excàrrecs de la policia patriòtica, acusats  d'haver reclamat, de forma il·legal, informació de la família Pujol Ferrusola i  haver afectat els amos de la Banca Privada Andorrana (BPA). En la resolució, comunicada aquest dimarts, el tribunal sosté que  l’auxili  demanat “té encaix legal” en el Conveni Europeu, però que “excedeix  de la simple notificació de la querella perquè es tracta de donar trasllat de la resolució d'imputació derivat de l'admissió de la querella per part de l'autoritat judicial andorrana”. Els altres investigats són l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez,  l’exdirector General de la Polícia, Ignacio Cosidó,  i dels policies Eugenio Pino i Bonifacio Díez.

El tribunal hi afegeix que la “sol·licitud no compleix els requisits de manera que exigeix l'article 14 del citat Conveni, ja que no es concreta una exposició sumària dels fets i menys una descripció individualitzada dels fets que s'imputen a cada querellat”, motiu suficient,  segons el tribunal “per a denegar l'auxili sense majors consideracions”. La Fiscalia de Madrid ja es va oposar  a la imputació de Rajoy i del seu equip.

És un defecte de forma

Fonts de l’institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA), que exerceix l’acusació popular amb l’associació catalana Drets, treuen ferro d'aquesta negativa i asseguren que "només és un defecte de forma" i que ara demanaran a la batlle d'Andorra que admeti la seva petició d'ampliació de la querella contra Rajoy, on es detallen les accions de cada un dels querellats, i que torni a demanar l'auxili a les autoritats espanyoles per tirar endavant la investigació. I és que inicialment la defensa de Rajoy va presentar recurs tot assegurant que té immunitat perquè quan va actuar era president del govern espanyol i res d'això s'argumenta ara des de l'Audiència de Madrid, segons els advocats.

 

Reclamació bloquejada des de fa dos anys

La petició d'auxili judicial d'Andorra ha estat bloquejada durant dos anys. La imputació de Rajoy i el seu equip va ser el 22 de juny del 2022. L'octubre passat, l’institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) i Drets van sol·licitar a la batlle d’Instrucció especialitzada 2 d’Andorra, que tornés a exigir la declaració com a querellats de l’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i dels exministres del PP, Cristóbal Montoroi Jorge Fernández Díaz, ja que havia passat més d’un any des que ho va demanar a través d’una Comissió Rogatòria Internacional (CRI), que inicialment es va acceptar pel titular del jutjat  d'instrucció 32 de Madrid, però que després es va rebutjar i   que s'ha bloquejat fins a aquest dimarts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!