El raper Pablo Hasél ja té nova cita per fer-se les proves mèdiques. Fonts del Departament de Justícia han donat aquesta resposta a ElNacional.cat, aquest dimarts, en ser preguntat per la carta que Hasél ha dirigit a la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, en la qual denuncia: "la desatenció mèdica a la qual em té sotmès el Govern" a la presó de Ponent. I hi detalla: "L'altre dia no em vaig poder fer una colonoscòpia perquè els Mossos volien estar al meu costat despullat amb el tub posat. Una humiliació més." El raper lleidatà sostenia que "fins i tot adormit per l'anestèsia" el volien tenir "emmanillat". "Tractat pitjor que violadors i pederastes. Així es comporta el Govern amb un pres polític conseqüent", rebla a la carta. Des del Departament de Justícia s’afirma que manté un seguiment sobre l’estat i la salut de Pablo Hasél “com de la resta d’interns sense distinció”, no ha donat detalls de quan es farà les proves mèdiques per preservar el seu dret a la intimitat, i tampoc han volgut aclarir com va ser l’incident amb Mossos.
Precisament, la Plataforma Antirepressiva de Ponent ha informat aquest dimarts mateix que Hasél tindrà visita amb l'especialista el pròxim 23 de gener, respectant el seu dret a la intimitat". "Haurem d'estar alerta perquè @Esquerra_ERC no torni a vulnerar cap dret!", afirma en un missatge a Telegram. La plataforma va difondre fa dos dies un fragment de la carta d'Hasél a la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, que no li ha contestat de forma particular, segons Justícia. En la carta, el raper detalla que té "forts problemes estomacals per les condicions de la presó" i que "després d'esperar i lluitar un any per les proves" ha rebut un mal tracte per part dels Mossos. La plataforma denuncia que Mossos "vulneraven el seu dret a la intimitat", en negar-se a abandonar la sala quan el raper es trobava "semidespullat".
La versió dels Mossos
Per la seva part, una portaveu dels Mossos d'Esquadra ha assegurat que els agents que van conduir el raper lleidatà al centre mèdic "li van treure les manilles" perquè es pogués treure la roba i fer la prova, però que havien d'estar presents a la consulta "per garantir la seguretat de tothom" i equilibrant-ho amb els drets de la persona detinguda, com marca el protocol policial. Però Hasél no ho va voler i el van retornar al centre penitenciari sense fer-se la prova mèdica. Des de Mossos s'assegura que "no se li ha vulnerat la seva dignitat ni se li va donar un tracte vexatori", sinó que es va complir amb el procediment de treball en vigor.
Aquest febrer Pablo Hasél complirà dos anys empresonat, en encavalcar una condemna per enaltiment del terrorisme amb les seves cançons i mig any de presó per una agressió a un periodista de TV3 en el tancament a la Universitat de Lleida el 2016. I a finals de novembre passat, Hasél i nou activistes més van ser jutjats per desordres públics, després de la detenció del president Puigdemont, el 2018 a Alemanya. La fiscalia li demana cinc anys i nou mesos de presó.
Una cel·la compartida per obres
El Departament de Justícia també ha explicat que el raper ha de compartir cel·la amb un altre reclús perquè s’estan fent obres de manteniment i de millora del sistema elèctric en el seu mòdul, i que els passa el mateix a altres reclusos que compleixen condemna a la presó de Ponent. Des del grup de suport d'Hasél també s’havia denunciat el fet que no podia tenir una cel·la individual, un fet excepcional a les presons catalanes.
Emmanillat al judici
Les crítiques a la policia catalana vers Pablo Hasél no són noves. Recentment, es va fer viral la imatge del judici a l’Audiència de Lleida contra deu activistes per una protesta per la detenció del president Puigdemont, on sis agents dels Mossos custodiaven el raper, a banda de mantenir-lo emmanillat. Els jutges i els tribunals que presideixen un judici són els que ordenen als Mossos que treguin les manilles als detinguts o anuncien que ho deixen a criteri de la policia si el consideren un reclús perillós. Pablo Hasél es defineix com a pres polític.