El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, instal·larà al cementiri d'Espolla (Alt Empordà) una placa a la tomba on estan enterrats els maquis Celes i Quique, que van ser abatuts per la Guàrdia Civil l'any 1949. Es tracta d'un plafó de la Xarxa d'Espais de Memòria, que té com a objectiu la dignificació de fosses i tombes en cementiris on hi ha cossos de víctimes i lluitadors antifranquistes. La intervenció s'ha fet en coordinació amb el Memorial Democràtic i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Espolla i de l'Associació Cultural la Fraternal Espollenca.

La placa s'instal·larà dissabte a la tarda, sense públic, a causa de la Covid-19. La Direcció General de Memòria Democràtica preveu fer un acte de descoberta de la placa més endavant, quan les restriccions sanitàries ho permetin.

En acabar la Guerra Civil i, sobretot, des de la fi de la Segona Guerra Mundial, alguns grups de guerrillers anarquistes, que tenien les bases a l'exili o a les zones urbanes de l'interior, van continuar lluitant contra el franquisme. Les seves accions tenien com a objectiu desestabilitzar el règim de Franco i esperonar una mobilització popular que fes caure la dictadura. Coneguts popularment com a maquis, van formar la resistència armada a la dictadura.

Del grup de Facerias

Josep Lluís Facerias (1920-1957), conegut com a Face, va formar un dels grups de maquis més actius, i va organitzar diverses accions armades, de propaganda i de recuperació econòmica. El 26 d'agost de 1949, el grup de Facerias va patir una emboscada de la Guàrdia Civil al Pla de Collans, a Espolla, prop de la frontera francesa. Hi va haver un intercanvi de trets i van morir-hi dos dels maquis, Celedonio García Casino, Celes, de 27 anys, i Enrique Martínez Marín, Quique, de 22 anys. Tots dos eren membres de les Joventuts Llibertàries dels barris de Gràcia i del Carmel de Barcelona.

L'any 1952, el germà de Quique va gravar les inicials dels dos maquis a la seva tomba. Des de llavors, han tingut lloc diverses accions commemoratives que han convertit el cementiri d'Espolla en un espai de memòria.

La Xarxa d'Espais de Memòria

La Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un conjunt d'indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica, amb l'objectiu que es recuperin, es conservin i difonguin.

Inclou centres expositius de referència, patrimoni recuperat in situ (trinxeres, búnquers, espais de dol o fosses comunes), camins de memòria (rutes de l'exili, camí de la llibertat), llocs i espais de resistència, arxius i centres de documentació i monuments memorials.

 

Imatge principal: Enrique Martínez, José Luis Facerias i Celedonio García als Pirineus en una foto del gener de 1948 / Departament de Justícia