El Ministeri de Justícia assegura en la proposta motivada que ha elevat i ha estat aprovada pel Consell de Ministres per a la concessió de l'indult a Jordi Turull que, encara que el dirigent català no ha fet autocrítica ni s'ha penedit, la mesura de gràcia "satisfà" el "bé comú d'Espanya" i "es configura com una decisió estrictament política" la justificació del qual i finalitat "està per sobre d'interessos, raons i criteris individuals".

El departament dirigit per Juan Carlos Campo reconeix en la proposta (a la qual ha tingut accés Europa Press) que encara que els factors vinculats a la percepció que la societat té de Turull no "el fan personalment mereixedor de l'indult" la seva posada en llibertat pot "afavorir objectivament la via del diàleg".

Justícia afirma que existeixen "raons d'utilitat pública que aconsellen la concessió de l'indult" i subratlla que la intenció de l'Executiu de "generar un clima d'enteniment amb les formacions polítiques independentistes" i la seva "voluntat de recuperar un ambient de concòrdia en la societat catalana" prevalen en aquest cas sobre "el judici que mereixi la concreta actitud" de Turull.

El Ministeri reconeix que -- "a diferència d'altres condemnats en la causa" -- Turull "ni ha realitzat públicament un exercici d'autocrítica respecte als fets que van motivar la seva condemna", subratlla que fins i tot va arribar a manifestar que tornaria a actuar com ho va fer, "ni ha protagonitzat gestos orientats clarament a la recuperació del clima d'enteniment i diàleg".

No fa falta penediment

Insisteix, tanmateix, que "ni el penediment ni l'acceptació de l'indult no són requisits per a la seva concessió", especialment en un cas com aquest, "en el qual es proposa la seva concessió per raons d'utilitat pública".

El departament de Campo valora "positivament" la "constant reivindicació i predisposició al diàleg" que va mostrar Turull en el passat --i posa d'exemple el seu discurs en el Parlament de Catalunya--, però assegura que "seria millor valorat el fet que aquest tipus de declaracions fossin acompanyades de gestos que evidenciïn una absoluta renúncia a les vies unilaterals".

"Propiciar el diàleg"

En el marc de la ponència, el Ministeri destaca que "l'actitud i les declaracions" de Turull contrasten amb "els suports que ha vingut sumant en els últims temps l'aposta del Govern central, i també de l'autonòmic, per propiciar el diàleg." En aquest sentit, recorda que fa una setmana el Ple del Congrés "va rebutjar per 190 vots una moció del Grup Parlamentari Popular per denegar l'indult".

Justícia també fa referència als pronunciaments favorables d'UGT, CCOO, el Cercle d'Economia de Barcelona i la Conferència Episcopal Tarraconense.

Sis anys

Els indults aprovats aquest dimarts fixen un període de seguretat d'entre 3 i 6 anys que condiciona el perdó a què els beneficiaris no tornin a cometre delictes greus. Es tractaria de delictes penats amb més de 5 anys de presó. En el cas de Turull el període acordat és de 6 anys.

La mesura de gràcia suposa l'extinció total la pena de presó que li queda per complir, si bé les penes d'inhabilitació que li va ser imposada pel Tribunal Suprem es manté intactes, ja que s'ha indultat per penes, no per delictes.

 

 

Imatge principal, Jordi Turull / Europa Press