Nou capítol del cas Negreira, la investigació de suposada corrupció esportiva i blanqueig de capitals que involucra al FC Barcelona i al José María Enríquez Negreira, exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres. Si fa dos dies el jutge Joaquín Aguirre va imputar Ana Rufas, la parella de Negreira, per possible blanqueig de capitals després que la Guàrdia Civil li trobés al seu compte tres milions d’euros sense justificar, ara el titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona que investiga el cas ha trobat pagaments del Barça a la que va ser secretària de l’excol·legiat, Concepción Díaz Herbella, Conchi. El magistrat ha exposat en un nou auto que la Guàrdia Civil ha trobat transferències directes del club blaugrana a Conchi, en concret, quatre pagaments entre el 2005 i el 2006, per un total de 35.555 euros. En la seva interlocutòria, el jutge insisteix que l’objectiu dels pagaments del club blaugrana a l’exvicepresident dels àrbitres era el “d'alterar la competició”.

Cap relació entre el Barça i la secretària

Segons els investigadors, no existeix cap relació comercial, mercantil o professional entre el FC Barcelona i aquesta persona que justifiqui els pagaments efectuats. Segons l’aute, al que ha tingut accés El Español, els pagaments del club van ser efectuats a un compte de la que és titular la secretaria de Negreira, i l’exvicepresident dels àrbitres era l’apoderat. La Guàrdia Civil destaca que l'operació "no té coherència", ja que es van justificar com a pagaments de factures a l'empresa SOCCERCAM SL, de la qual és propietari Javier Enríquez Romero, fill de Negreira. Els investigadors també destaquen que no existeix tampoc cap vinculació entre Conchi Díaz i aquesta empresa. Aquesta persona treballava per DASNIL 95 SL, la principal empresa d'Enríquez Negreira, de la qual n'era únic propietari i beneficiari i va rebre la major part dels pagaments emesos pel FC Barcelona entre el 2001 i el 2018, un total de 7,6 milions d’euros. Diners que, segons Negreira, el club li pagava per assegurar arbitratges “neutrals”, mentre el Barça al·lega que pagava per informes tècnics relacionats amb els arbitratges que, segons un informe policial, són aparentment ficticis, tal com recalca el jutge, que ho considera “una excusa”.

Clars indicis de criminalitat

El jutge Aguirre també destaca en la seva interlocutòria que la mateixa Audiència Provincial ja va assenyalar que “hi ha clars indicis de criminalitat” relatius a la comissió d’un “delicte de corrupció en l’esport” i un altre independent de “blanqueig de capitals”. Segons el magistrat del Jutjat d’Instrucció número 1, no troba “cap altra raó convincent que la d’alterar la competició esportiva nacional (Lliga i Copa del Rei)” com a motiu dels pagaments del FC Barcelona a l’expresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres entre 1993 i 2018.

Investigació d'altres comptes

Aguirre també demana investigar deu nous comptes bancaris, sis de les quals tenen com a titular a Conchi Díaz, la secretària de Negreira, i altres quatre a José Martínez Alfonso, amic personal del Negreira i també l'àrbitre, que va cobrar secs al portador dels comptes de les empreses investigades. Segons el jutge Aguire, tant Conchi Díaz com José Martínez realitzaven “funcions secundàries per l’investigat Enríquez Negreira” amb relació a la retirada en efectiu de fons de les societats DASNIL 95 i NILSAD.

El FC Barcelona va fer pagaments a quatre empreses principals vinculades a José María Enríquez Negreira i el seu fill. La societat DASNIL 95 va rebre la major part dels pagaments del FC Barcelona, superant els 1,6 milions d'euros només entre el 2016 i el 2018. NILSAD era una societat civil privada que va rebre un únic pagament de 50.000 euros el 2016. SOCCERCAM SL és la societat propietat del fill de Negreira, Javier Enríquez Romero, que va facturar al Barça 450.120 euros entre el 2016 i el 2018. I la quarta empresa és TRESEP 2014 SL,  una companyia vinculada al Josep Contreras Arjona, mort en 2022, que va estar vinculat a les directives de Josep Lluís Núñez, Joan Gaspart, Sandro Rosell i Josep María Bartomeu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!