Finalment, Begoña Gómez no haurà d'assistir al jutjat el pròxim 15 de juliol per escoltar la declaració de Juan Carlos Barrabés, el principal testimoni del cas per la qual se la investiga. Aquest dimarts el jutge Juan Carlos Peinado havia amenaçat Gómez que ordenaria la seva detenció si el pròxim dilluns no assisteix al Jutjat d’Instrucció Número 41 de Madrid. L’havia advertit que està “obligada” a acudir-hi. Estava previst que el testimoni en qüestió no fes acte de presència al jutjat de la madrilenya plaça de Castilla, i declarés per videoconferència perquè estava ingressat a l'hospital per malaltia greu. Finalment, Barrabés ha rebut l'alta hospitalària i, per tant, la presència de la dona de Pedro Sánchez no serà necessària. 

Juan Carlos Peinado havia exigit Begoña Gómez a justificar la seva absència si dilluns no es presentava al jutjat per seguir l’interrogatori a Juan Carlos Barrabés. El jutge argumenta que s’ordenava la presència de l’esposa del president del govern espanyol perquè la declaració com a testimoni de Barrabés s'utilitzarà com a prova preconstituïda en un eventual judici per raons de salut de l'empresari; és a dir, que la declaració del dilluns, encara que es realitzarà en la fase d’instrucció, podrà utilitzar-se com a prova en cas que se celebri un judici. Ara bé, l'article 449 de la Llei d'Enjudiciament Criminal assenyala que "l'absència de la persona investigada degudament citada no impedirà la pràctica de la prova preconstituïda, si bé la seva defensa lletrada, en tot cas, haurà d'estar present". És a dir, aquest article obre la porta a només comptar amb la presència de l'advocat de Begoña Gómez, però el jutge no ho havia estimat així.

Begoña Gómez demana que s'arxivi el cas

Begoña Gómez, per la seva banda, ha demanat a l'Audiència Provincial de Madrid que arxivi la causa per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis. El seu advocat, Antonio Camacho, ha presentat un recurs en el qual al·lega que "no existeix cap element que permeti obrir aquesta investigació universal". El jutge va assenyalar en una interlocutòria que "els fets objecte d'investigació són tots els actes, conductes i comportaments que s'han dut a terme per la investigada des que el seu marit és el president del govern d'Espanya i que es contenen en la denúncia inicial". El lletrat de Gómez acusa Peinado de dur a terme una "investigació prospectiva". 

Declaració suspesa de Begoña Gómez

Divendres passat, el jutge Peinado va decidir suspendre la declaració de Begoña Gómez com a investigada i tornar-la a citar al Jutjat d’Instrucció Número 41 de Madrid el 19 de juliol. L'esposa del president del govern espanyol es va presentar al jutjat per declarar com a investigada per tràfic d’influències i corrupció en els seus negocis, però no ho va acabar fent perquè va argumentar que no coneixia la causa per la qual se la investigava. La defensa de Gómez va argumentar un defecte de forma: que el jutge l'havia notificat de l'acusació de Manos Limpias, però no de la d'Hazte Oír. El jutge, llavors, li va facilitar tota la documentació, però va concloure que calia programar una altra citació.

"El meu client no tenia cap dubte que volia col·laborar amb la justícia, i venia disposada a declarar; però qualsevol persona investigada té una sèrie de drets, i un d’ells és tenir coneixement dels fets investigats", va assenyalar l'exministre d'Interior Antonio Camacho, l'advocat de Begoña Gómez, en declaracions als mitjans de comunicació quan va acabar la no-declaració.  A la sortida del jutjat va argumentar que hi havia risc de patir indefensió. "Creiem en la justícia i que el poder judicial estarà a l'altura de la protecció de drets en un estat avançat", va assenyalar. Les acusacions, per la seva banda, van denunciar que va quedar palès que l'esposa del president espanyol no volia retre comptes davant la justícia, i van denunciar la despesa pública que va suposar el gran desplegament de policia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!