El jutge ha aplicat la llei d'amnistia a l'activista Adrián Sas, condemnat a tres anys i mig de presó pels delictes d'atemptat contra l'autoritat amb objecte perillós i de lesions per haver picat amb un pal dos agents dels Mossos d'Esquadra, sense ferir-los de gravetat, en una protesta del primer aniversari de l'1-O al Parlament, l'any 2018. El passat mes de març —el mateix dia que la llei d'amnistia s'aprovava al Congrés— el Tribunal Suprem va confirmar la sentència inicial, imposada per l'Audiència de Barcelona el novembre del 2020, i estava pendent de l'ordre d'ingrés a presó. Finalment, l'activista de Vilafranca del Penedès no serà empresonat. 

El jutge Ramon Fors, de la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona, ha signat la interlocutòria que confirma l'aplicació de l'amnistia per a aquest jove, segons ha informat l'ACN. El magistrat explica que després de donar trasllat a les parts perquè es pronunciïn sobre l'aplicació de l'amnistia, totes s'hi han mostrat "conformes". A la part dispositiva indica que malgrat que a la sentència no s'especificaven els motius de la protesta en el curs de la qual Sas va cometre les agressions, els escrits d'acusació "van concretar" que eren protestes pels fets de l'1 d'octubre del 2017, ocorreguts en allò que la llei anomena "el context del denominat procés independentista català". És per això que declara "l'extinció de la responsabilitat penal" de Sas, deixa sense efecte les mesures cautelars que es van adoptar i ordena que es cancel·lin els antecedents penals derivats d'aquest procés.

El grup de suport a Sas celebra la notícia i reclama una "amnistia total"

El grup de suport a l'activista ha celebrat que Sas finalment no hagi d'entrar a la presó i es pugui quedar a la seva ciutat natal "després d'anys d'un procediment injust", pel qual denuncia que se l'ha jutjat per "la seva militància política i per exercir el dret a manifestació". Ha subratllat que tant ell com la seva família han viscut al llarg d'aquests anys la repressió de l'estat espanyol, i que la seva condemna va ser "una agressió contra el dret col·lectiu a decidir i manifestar-se". En aquest sentit, han destacat que no entenen l'amnistia ni com "una rendició davant l'Estat" ni com "un penediment". 

El grup de suport de Sas ha assenyalat que l'amnistia encara "deixa de banda milers de represaliats i presos polítics", i han advertit que continuaran lluitant fins a aconseguir una "amnistia total". Amb tot, els companys de Sas han volgut reivindicar la llei d'amnistia com una fita aconseguida gràcies a "la pressió exercida des dels carrers" pels col·lectius i persones organitzats al marge de les institucions, i han acusat el Govern de voler "netejar-se la cara" amb la llei, ja que en el cas de Sas, va ser l'acusació particular de la Generalitat, que va qualificar d'"instrument perillós" el pal utilitzat per l'activista, el que va fer que la condemna fos tan elevada. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!