Després de dos anys d'investigació, el jutge Manuel García-Castellón, que investiga el cas José Manuel Villarejo, ha decidit aquest dilluns aixecar el secret de sumari de l'anomenada Operació Kitchen, la suposada trama que posaria en evidència que l'extesorer del PP, Luis Bárcenas, va ser espiat pels seus companys de partit. En l'auto, García-Catellón qualifica d'espionatge les escoltes a Bárcenas que, segons el magistrat, formen part d'una "operació parapolicial" que haurien ordenat "els òrgans superiors" de l'Estat que, en aquell moment, estava liderat pel Govern del president popular, Mariano Rajoy.
Aquestes escoltes a Bárcenas, ha apuntat el jutge, estarien orientades recuperar "informació comprometedora per als càrrecs dels dirigents del Partit Popular".
Sense un consentiment judicial
Segons la legislació espanyola l'aixecament del secret de les comunicacions només el pot decretar un jutge. Ara bé, en aquest cas, les escoltes s'haurien fet d'esquenes de l'autoritat judicial i, per tant, no se n'hauria informat al magistrat que portava a cap la investigació sobre el finançament irregular del Partit Popular.
"Es tractaria d'executar un operatiu parapolicial de què serien responsables òrgans superiors i / o directius de l'Administració General de l'Estat i l'execució material s'encomana als ja investigats en la present causa Enrique García Castaño, llavors cap de la UCAO, i José Manuel Villarejo Pérez ", el principal investigat en la causa Tàndem, especifica el jutge García-Castellón en l'auto, segons eldiario.es.
En concret, es va captar com a col·laborador-confident del Cos Nacional de Policia de Sergio Javier Ríos Esgueva, que era el xófer de Rosalía Iglesias Villar, esposa de Bárcenas. Per aquestes tasques hauria cobrat al voltant de 2.000 euros mensuals durant dos anys.
La finalitat d'aquest servei, ha assenyalat el jutge, "podria ser, aparentment, l'obtenció per mitjà d'aquest col·laborador, en tant que persona de màxima confiança del matrimoni, d'informació concreta sobre el lloc en el qual Luis Bárcenas i la seva dona ocultarien material documental comprometedor per a alts dirigents del Partit Popular".
Precisament avui, també ha sortit a la llum que al juliol del 2013, l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va intercanviar diversos missatges amb el seu número dos, Francisco Martínez, que demostrarien que el ministeri es va veure implicat en l’espionatge a Luis Bárcenas, tresorer del PP, amb la intenció de protegir el partit que en aquell moment ostentava el Govern d’Espanya.