Els policies protagonistes de les càrregues policials de l'1-O a Barcelona es convertiran en els primers amnistiats? La magistrada substituta del jutjat d'instrucció 7, Maria Àngels Falip, ha donat cinc dies a la Fiscalia, les acusacions i les defenses perquè es pronunciïn sobre si s'han d'amnistiar els 46 agents de la policia espanyola que va processar per agredir votants l'1-O del 2017, segons una providència a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous. La providència porta la data d'aquest dimarts, just quan va entrar en vigor la norma, amb la seva publicació al BOE. Els magistrats del Tribunal Suprem i de l'Audiència Nacional que tenen causes relacionades amb la independència de Catalunya també van fer aquesta consulta a les parts hores després de l'entrada en vigor de la norma.

Precisament, la defensa de nou policies ja va presentar aquesta petició, en assegurar que els agents no van cometre cap delicte perquè van actuar emparats pel que va ordenar una magistrada del TSJC. Hi afegeix que tampoc no van cometre cap vexació greu ni tortura, delictes que queden exclosos de la norma de l'oblit penal del procés. Els sindicats policials espanyols van assegurar que no s'acollirien a aquesta eliminació de responsabilitats penals, tot i que un jutge ho pot fer d'ofici, segons la llei.

 

Les acusacions, contra l'amnistia dels agents

En aquest procediment, hi ha les acusacions de ciutadans que van ser agredits i també les acusacions populars que exerceixen les entitats Irídia, Òmnium Cultural i ANC, que han impulsat tot aquest procediment, i han denunciat la "passivitat" de la Fiscalia per a investigar i identificar les accions dels agents de la policia espanyola contra ciutadans  l'1 d'octubre del 2017. Per a Irídia, hi ha actuacions dels agents de la policia espanyola que són degradants i han vexat persones, com ara estirar-los els cabells, llençar-les escales avall o pegar-les amb la porra al cap, que és il·legal i no amnistiable.

Paral·lelament a la causa contra els 46 agents de la policia espanyola, hi ha el cas de Roger Español, que va perdre l'ull dret per l'impacte d'una pilota de goma disparada per un escopeter de la policia espanyola, prop de l'escola Ramon Llull. L'escopeter i tres policies superiors seus, que eren al carrer i li van donar el vistiplau per disparar, estan a un pas de judici, i en el seu cas haurà de ser l'Audiència de Barcelona qui decideixi si poden ser amnistiats. De manera excepcional, la Fiscalia ja ha demanat al tribunal que no jutgi els agents perquè "van complir el seu deure".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!