El jutge que investiga el cas de Begoña Gómez ha citat aquest dilluns a declarar Pedro Sánchez en qualitat de testimoni el dimarts 30 de juliol a les onze del matí. Ara bé, Juan Carlos Peinado informa en una providència que es desplaçarà ell mateix al Palau de la Moncloa per prendre-li declaració; no serà el president del govern espanyol qui hagi d'acudir al Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid. Obeeix així a la petició de Vox, que aquest divendres va anunciar que sol·licitaria la compareixença del cap de l'executiu espanyol un cop la seva esposa es va acollir al seu dret a no declarar en la seva compareixença davant del jutge que la investiga per suposats delictes de corrupció i tràfic d'influències en la seva activitat empresarial des que el seu marit és president.

 

 

Per altra banda, Juan Carlos Peinado ha decidit modificar la situació processal d'un altre dels testimonis del cas. El rector de la Universitat Complutense de Madrid, Joaquín Goyache Goñi, ha passat ara a estar investigat en aquesta causa. Se'l citarà a declarar el dilluns 29 de juliol a les 9:45 del matí. És la mateixa decisió que va prendre divendres passat respecte a Juan Carlos Barrabés. El jutge va imputar l'empresari després que hagués admès reunions amb Pedro Sánchez i Begoña Gómez al Palau de la Moncloa, en la seva compareixença com a testimoni. També l'ha citat a declarar el pròxim 29 de juliol, aquesta vegada en qualitat d'investigat.

La petició de Vox de fer declarar Sánchez com a testimoni

Divendres de la setmana passada, just després que Begoña Gómez abandonés el Jutjat d'Instrucció Número 41 sense haver declarat davant del jutge Peinado, Vox va anunciar que demanaria citar a declarar Pedro Sánchez. El partit d’extrema dreta va argumentar que el president del govern espanyol hauria estat present en algunes de les reunions de la seva cònjuge amb empresaris. “Si la seva dona s’empara en el dret a no declarar i no dona explicacions, Sánchez haurà de venir a declarar com a testimoni i explicar de què van parlar a les reunions de Moncloa”, va assenyalar Jorge Buxadé. I aquest dilluns, Santiago Abascal ha celebrat la decisió judicial amb un missatge al seu compte d'X (ara Twitter): "Sempre hem dit que farem tot allò que estigui a les nostres mans i que utilitzarem tots els recursos disponibles per posar fi al govern més corrupte de la història; VOX compleix".
 

 

 

Hores més tard, Félix Bolaños va qualificar "d'absurda" i "ridícula des del punt de vista processal" la petició de Vox de citar el president espanyol. En unes declaracions al Senat, el ministre de Justícia i de Presidència va apuntar que tot plegat és "una persecució política contra el president del govern per ser d'un govern progressista que fa avançar el país i els drets dels ciutadans", va afirmar. Bolaños també va sortir en defensa de Begoña Gómez, en tant que és víctima d'una persecució "cruel, injusta, inhumana i terrible" que "no té cap límit".

Segon president espanyol que declara com a testimoni

Pedro Sánchez es convertirà el pròxim dimarts en el segon president del govern espanyol que declara en un cas judicial com a testimoni. El primer a fer-ho va ser el seu predecessor en el càrrec, el popular Mariano Rajoy. En aquell cas, el llavors cap de l'executiu sí que va haver de desplaçar-se presencialment fins als jutjats de l'Audiència Nacional San Fernando de Henares. Era pel judici del cas Gürtel. La posada en escena de la seva declaració va aixecar polseguera. Perquè no va declarar com qualsevol testimoni: assegut davant del tribunal. A ell se'l va col·locar en un lloc especial de la tarima on també es col·loca el tribunal. En aquell cas, Mariano Rajoy no declarava com a president del govern espanyol, sinó com a exsecretari general del PP.

"És una veritable tristesa", diu el PP

El primer a reaccionar a la notícia per part del PP ha estat el portaveu del partit, Borja Sémper. Aquest dilluns, el partit celebra una Junta Directiva Nacional a Madrid; no pas a la seu de Génova 13, sinó en un hotel de la capital espanyola ubicat al costat del Santiago Bernabéu. A la seva arribada a aquest congrés, Sémper ha assenyalat que "és una veritable tristesa" assabentar-se que el president del govern espanyol declararà en un cas de suposada corrupció com a testimoni. "Ens solidaritzem amb els espanyols que estan avergonyits davant d'aquest escàndol permanent i diari", ha assenyalat en les seves declaracions davant dels mitjans de comunicació. Així, ha creuat els dits perquè "l'estat de dret funcioni i actuï". "Aquesta és la normalitat; ningú està per sobre de la llei, ni tan sols el president del govern espanyol i el seu entorn", ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!