El Palau de la Moncloa no només serà aquest dimarts una residència presidencial, sinó també l’escenari d’una declaració testifical en una causa judicial. Juan Carlos Peinado, el jutge que investiga Begoña Gómez per suposats delictes de corrupció i tràfic d’influències en els seus negocis, s’hi desplaçarà per prendre declaració en qualitat de testimoni a Pedro Sánchez a les onze del matí. El motiu és que l’empresari Juan Carlos Barrabés va assegurar que el president del govern espanyol hauria estat present en alguna de les seves reunions a la Moncloa amb l’esposa del líder socialista. L’interrogatori de Peinado a Sánchez és un capítol més del ‘pressing judicial’ que pateix el president del govern espanyol (l’ofensiva a la seva esposa i al seu germà, a banda del cas Koldo), amb un poder judicial revoltat que també es nega a aplicar la llei d’amnistia, i en un moment crític respecte de la seva estabilitat parlamentària davant la incertesa del futur del taulell polític català.

El mateix Pedro Sánchez, i també la Fiscalia, han insistit perquè la declaració en qüestió es faci de forma escrita. L’argument és que el líder socialista és president del govern espanyol, un càrrec indissociable de la seva persona durant les 24 hores dels 365 dies de l’any, i que la Llei d’Enjudiciament Criminal li atorga el dret a declarar per escrit. En una carta enviada al jutge, Pedro Sánchez, assegurava que tenia voluntat de “col·laborar” amb la justícia, però reclamava que és el seu deure “preservar el sentit propi de la institució” que presideix. Davant la negativa del jutge Peinado, Sánchez es convertirà en el tercer president que declara com a testimoni davant d’un jutge. Abans d’ell ho van fer Mariano Rajoy en el judici del cas Gürtel i Felip González en la fase d’instrucció del cas Marey.

Vox entrarà al Palau de la Moncloa

La declaració de Pedro Sánchez es produirà perquè Peinado va obeir la petició de Vox, que exerceix com a acusació en aquest cas i aquest dimarts tindrà el dret a entrar al Palau de la Moncloa i interrogar el president del govern espanyol. El partit d’extrema dreta va argumentar que la declaració del líder socialista era imprescindible un cop la seva esposa es va acollir al seu dret a no declarar en la seva compareixença davant del jutge, i després que l’empresari Juan Carlos Barrabés assegurés que Sánchez havia estat present en alguna de les seves trobades amb Gómez a la residència presidencial.

Pedro Sánchez, dret a no declarar

En tot cas, Pedro Sánchez tindrà dret a no declarar en aquesta compareixença davant del jutge. Els testimonis, a diferència dels investigats, tenen l’obligació de declarar i dir la veritat. Però hi ha una excepció en el cas de Pedro Sánchez: com que en aquest cas hi ha una relació matrimonial entre el testimoni i la investigada, el cap de l’executiu espanyol té el dret a no declarar contra Begoña Gómez. Així ho puntualitza l’article 416 de la Llei d’Enjudiciament Criminal.

Manifestació d’Hazte Oír

Hazte Oír, que exerceix com a acusació en aquest cas i que últimament circula de forma incansable pel centre de Madrid una furgoneta amb il·lustracions de Pedro Sánchez i Begoña Gómez acusant-los de lladres, ha convocat per aquest dimarts una manifestació. La convocatòria és a dos quarts de deu del matí al pàrquing de la Facultat d’Estudis Estadístics de la Complutense, que es troba al mateix lloc on s’ubica l’entrada per a periodistes a la Moncloa.

Càmeres i micròfons

Paral·lelament, el jutge Juan Carlos Peinado va ordenar que aquest dilluns agents de la policia espanyola i tècnics dels serveis informàtics de la Comunitat de Madrid instal·lessin al Palau de la Moncloa els dispositius de gravació imprescindibles per registrar la declaració de Pedro Sánchez. Es tracta de la imatge que el president del govern espanyol voldria evitar amb la seva insistència de declarar per escrit.

És per això que aquest dilluns, davant la negativa de Peinado d’oferir aquesta declaració per escrit, la Fiscalia ha enviat una segona petició al jutge perquè ho reconsiderés. El ministeri públic argumenta que la declaració “no és necessària per a la investigació, no és útil ni pertinent ni necessària, atesa la finalitat que manifesta aconseguir”.

El PP demana la “tercera i definitiva carta” de Pedro Sánchez

Alberto Núñez Feijóo està insistint darrerament a demanar a Pedro Sánchez que redacti la seva “tercera i definitiva carta” que acabi, aquesta vegada sí, amb la seva dimissió com a president del govern espanyol. Ja li va dir al Congrés quan la Universitat Complutense de Madrid va demanar al jutge que investigui Begoña Gómez per un suposat delicte d’apropiació indeguda. I la setmana passada va convidar-lo a fer com Joe Biden i abandonar definitivament el càrrec de president del govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!