Nous arxivaments en el cas Innova, centrat  a escatir des del 2013 si responsables d’aquest hòlding sanitari es van conxorxar amb càrrecs de l’Ajuntament de Reus per malversar fons  de l'ens local. El titular del jutjat d’instrucció 3 de Reus, el magistrat Diego Álvarez, ha decretat l’arxivament de les peces 3, 5 i 10, i en tres resolucions, comunicades avui, exposa que no s’han pogut aclarir fets delictius, i per evitar una “investigació prospectiva” les tanca, com ha anat fent amb d’altres.

En concret, dues de les peces fan referència a Josep Prat, principal investigat, ja que era el responsable del hòlding Innova i expresident de l’ICS, a qui el jutge va processar en la causa principal, el 2019. A més, el 2017 el Tribunal de Comptes va exigir- a Prat  que tornés 900.000 euros a l’Ajuntament de Reus per haver simulat contractes ficticis, amb el govern local tripartit d’aleshores.

 En la peça 3 s’investigava nomenaments  de càrrecs sota sospita. El jutge exposa que les peces separades de la macro cas Innova  “estan molt relacionades i en moltes d’elles s’han realitzat moltes entrades i registres i s’ha incorporat molta documentació ja analitzada”. De les anàlisis -afegeix- “no ha resultat que cap persona hagi de ser investigada en aquesta peça” i  manifesta: “Realitzar una esmena a la totalitat en els nomenaments a INNOVA, AMERSAM, GAIASA, GUPSA, REDESSA o SAGESSA seria una investigació prospectiva” i sosté que “els indicis es basen fonamentalment en notícies de premsa  que no s’han vist confirmades després de vuit anys d’instrucció”, i que en alguns casos, aquests nomenaments si fossin il·legals “podrien estar prescrits”. Per tot això la tanca.

 

Nomenament de Prat

La peça 5 es va incoar per aclarir si hi havia incompatibilitat de Josep Prat en haver ocupat diferents càrrecs simultanis a  INNOVA, ICS o UPS. En la interlocutòria, el jutge exposa que no s’ha avançat res en aquesta peça i que les possibles incompatibilitats de Prat s’investiguen en una altra peça (la 7 i després la 16).  Per tot això, dicta el seu arxivament. Pel que fa a la petició de més diligències per part de la CUP,  el magistrat les rebutja en sostenir que “no hi ha indicis concrets de delicte vers persones concretes".

La peça 10 es va obrir per investigar la possible comissió de diversos delictes contra l’ Administració Pública, en els quals es destacava la participació  també de Josep Prat, el qual -segons el jutge- “rep diferents correus electrònics i és qui, segons va declarar el lletrat Xavier Melero, va a parlar amb alts càrrecs de la Generalitat al respecte”. Després d’aquestes dues declaracions i aclariments, el magistrat  considera que “no s’aprecia la consumació de cap fet que permeti parlar de delicte” i per això també ordena el seu arxivament.

Finalment,  el jutge  ordena que l’Ajuntament de Reus  deixi de tenir la condició d’acusació particular en les peces arxivades (3, 5, 9, 10, 11, 12, 13 y 14)  i  que ARA REUS  deixi de ser acusació popular en aquestes. També ho va dictar en anteriors resolucions d'arxiu.

 

 

Foto principal: Josep Prat, expresident de l'ICS, en  una compareixença al Parlament / Arxiu