El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno no ha acceptat, per ara, citar a declarar com a testimoni a l’actual ministre de Transport, Óscar Puente,  per haver encarregat una auditoria interna per aclarir les comissions cobrades en la venda de mascaretes durant la pandèmia, trama de corrupció coneguda com a cas Koldo. L’associació Liberum, que exerceix d’acusació popular, havia demanat l’interrogatori de Puente. En una  de les tres resolucions, comunicades aquest dimarts, el magistrat només ha aprovat citar a altres responsables sol·licitats i, pel que fa al ministre Puente, sense citar-lo, precisa que “en aquest moment processal no precedeix”. En concret, el jutge ha aprovat les testificals "a fi d'esclarir la falta de justificació de la recepció de les màscares" en els contractes de subministrament atorgats per Ports de l'Estat i ADIF a Soluciones de Gestión yApoyo a Empresas SL.

Així, el magistrat ha acceptat citar com testimonis al propietari i president de la societat Raminatrans SL, Rafael Millas: al cap de Presupostos, Contratació i AAGG del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, Jorge Meana, i al secretari general  i del consell de la Societat Estatal de Correos i Telégrafs, Julio González García. Respecte de la resta de sol·licituds de l’acusació popular, l'instructor,  ha assegurat que “s’acordarà el que procedeixi una vegada practicades les anteriors declaracions testificals”. El magistrat ja avança que en una instrucció no és necessari dur a terme tot el que demanen les parts, i es remet a resolucions del Tribunal Constitucional.

 

L'auditoria  de Transports

Les testificals responen a l’auditoria interna, coneguda aquest estiu, que va destapar una ordre ministerial firmada per l’exministre José Luis Ábalos en la primera compra a l’empresa clau de la trama, on es va duplicar la quantia de quatre a vuit milions de mascaretes en “tan sols 38 minuts”. L’informe assenyalava que un dia abans d’aquesta ordre, el 19 de març de 2020, just al principi de la pandèmia del coronavirus, es va realitzar una estimació de quatre milions de mascaretes per als quinze primers dies del primer estat d’alarma. I un dia després, Ábalos va firmar una nova resolució per duplicar aquest nombre en la comanda a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas. Arran d'aquesta auditoria, el ministre Puente va cessar dos alts càrrecs, que ja eren investigats a l'Audiència Nacional: el sotssecretari de Transports, Jesús Manuel Gómez, i el director general de Gestió de Persones d’Adif, Michaux Miranda.

Un càrrec d'Interior

En una segona resolució, el titular del jutjat central d’instrucció 2 de l’Audiència Nacional ha acordat la declaració, com a testimoni, del director general de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, José Antonio Rodríguez González, així com a les inspectores de Serveis del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible participants en l'informe d'auditoria desenvolupada en compliment de l'ordre de 27 de febrer de 2024.

A més, en una tercera resolució, el jutge Moreno ha accedit a la sol·licitud de la Fiscalia de requerir a l'Agència Tributària perquè designi funcionaris en funció d'auxili judicial per a determinar les quotes que eventualment poguessin haver deixat d'ingressar a la Hisenda pública l'empresa Soluciones de Gestió y Ayuda a Empresas SL, i  l'investigat Víctor de Aldama en l'exercici 2020.

Finalment, el jutge Moreno ha acordat, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, dirigir manaments als Serveis de Salut d'illes Balears i de Canàries perquè es faciliti còpia, en presència de la Guàrdia Civil, del contingut de totes les bústies i de carpetes del correu electrònic corporatiu de determinades persones, així com la documentació que està en el seu poder sobre contractes adjudicats a Soluciones de Gestión que no hagués estat prèviament lliurada a la Fiscalia Anticorrupció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!