La Sala penal de l'Audiència Nacional ha ordenat al jutge que instrueix el 'cas Koldo' que citi a declarar com a testimoni a Carmen Pano, l'empresària que assegura haver lliurat 90.000 euros a la seu del PSOE del carrer Ferraz l'octubre de 2020 per ordre del presumpte aconseguidor de la trama, Víctor de Aldama. A la interlocutòria, al que ha pogut accedir El Nacional, els magistrats de la Secció Segona corregeixen la decisió del jutge que inicialment va descartar prendre declaració a ella i a la seva filla, Leonor González Pano. Al desembre, l'UCO de la Guàrdia Civil va detenir a Pano i la seva filla en el marc de l'anomenat cas Hidrocarburs.
L'acusació popular, que exerceix Iustitia Europa, és qui ha recorregut aquesta negativa al·ludint a la relació que mare i filla mantenen amb Aldama "i com aquest els hi va facilitar les entrevistes amb el Ministeri d'Indústria per obtenir la llicència d'operador d'hidrocarburs per a Villafuel", l'empresa clau en el presumpte frau a l'IVA en el sector dels hidrocarburs pel qual se les investiga en una altra causa. "Aquesta llicència la van obtenir definitivament l'any 2022, i segons unes manifestacions de la mateixa empresària davant un mitjà digital, a posteriori d'haver entregat ella mateixa 90.000 euros a Ferraz, per ordre d'Aldama".
En una primera instància, la Fiscalia es va oposar al fet que fossin citades sol·licitant que abans s'investigués els seus telèfons per corroborar si hi havia alguna dada sobre que Pano va efectuar el lliurament de diners. No obstant això, la Sala penal considera que aquesta "corroboració" ha de ser posterior a la seva declaració com a testimonis, una diligència que es considera "útil i proteica" per a la causa.
La trama del frau de l’IVA dels hidrocarburs
La investigació sobre el cas Hidrocarburs que està en marxa a l’Audiència Nacional, té dos principals noms sobre la taula: l’empresari Claudio Rivas, vinculat a la companyia comercialitzadora de combustible Villafuel, que hauria utilitzat Víctor de Aldama per aconseguir del govern espanyol una llicència per a Villafuel com a operadora d’hidrocarburs. A canvi, Aldama hauria demanat 600.000 euros que li van ser pagats “mitjançant transferències i lliuraments de diners en efectiu”.
En paral·lel, dos empresaris, que tot apunta que serien Carmen Pano i Leonor González, haurien portat a Ferraz 90.000 euros (45.000 euros en dues ocasions) en una “bossa de plàstic dins d’una bossa de cartó” perquè “Aldama no podia”, segons hauria explicat la mateixa empresària a The Objective.
De fet, aquesta afirmació és la que va donar lloc a la querella que fa setmanes va presentar el PP contra el PSOE: “És una informació periodística que volem que sigui investigada”, va afirmar Borja Sémper. “Nosaltres creiem que els mitjans de comunicació fan una tasca de control i investigació del poder polític i donem molta credibilitat a la investigació periodística”, va argumentar el portaveu del PP. “El que avui són sospites s’acabaran convertint en evidències”, va reblar.
Tanmateix, l’Audiència Nacional va descartar la querella esgrimint que del que s’havia actuat fins a aquell moment a la causa, “no apareix cap vinculació amb el que s’ha denunciat” i que hi havia “contradiccions dels denunciants anònims”.