L’auditoria encarregada pel Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible i que va donar lloc al cessament dels dos alts càrrecs investigats pel cas Koldo porta cua. El jutge de l’Audiència Nacional que està investigant la presumpta trama de corrupció ha demanat al ministeri encapçalat per Óscar Puente una còpia certificada de l’auditoria interna que va revelar una ordre ministerial firmada per l’exministre José Luis Ábalos en la primera compra a l’empresa clau de la trama on es va duplicar la quantia de quatre a vuit milions de mascaretes en “tan sols 38 minuts”. Segons explica Europa Press, el titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 2, Ismael Moreno, també requereix la “indicació dels funcionaris que van procedir a la seva elaboració”. L’informe assenyalava que un dia abans d’aquesta ordre, el 19 de març de 2020, just al principi de la pandèmia del coronavirus, es va realitzar una estimació de quatre milions de mascaretes per als quinze primers dies del primer estat d’alarma. I un dia després, Ábalos va firmar una nova resolució per duplicar aquest nombre en la comanda a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas.

D’altra banda, el jutge Ismael Moreno també ha demanat a la Fiscalia que informi sobre si és procedent cridar a declarar com a testimoni a la causa el ministre de Transports, Óscar Puente, després que ho hagi sol·licitat l’associació Liberum, que exerceix d’acusació popular. En el seu escrit, destacava que la declaració de Puente és “necessària i útil” per al procediment en el qual es troben investigats alguns ex alts càrrecs del seu departament. En concret, assenyalava que Puente va reconèixer que els cessaments del sotssecretari d’Estat de Transports, Jesús Manuel Gómez, i del director general de Gestió de Persones d’Adif, Michaux Miranda, es van produir com a “conseqüència de la pèrdua de confiança”. L’associació vol que el ministre doni explicacions sobre la “informació i coneixement que els investigats haguessin compartit amb ell o a la qual hagués pogut tenir accés respecte dels fets objecte de les diligències prèvies i les seves ampliacions”.

La Fiscalia denuncia la revelació de secrets patida per Ábalos arran de les filtracions del cas Koldo

Just avui, també ha transcendit que la Fiscalia Provincial de Madrid ha presentat una denúncia pels delictes de descobriment i revelació de secrets que va patir l’exministre José Luis Ábalos a causa de la filtració de les seves dades personals que apareixien al sumari del cas Koldo. La denúncia es va registrar dilluns passat 12 d’agost als Jutjats de Madrid. D’aquesta manera, la Fiscalia s’alinea amb la petició d’Ábalos, que el juliol va presentar una denúncia davant de la Fiscalia General de l’Estat exigint que s’investiguessin les filtracions de documents relatius al cas Koldo que l’afecten a ell i a terceres persones amb les quals ha tingut relació. Ábalos va demanar al Ministeri de l’Interior que aclarís si les Forces de Seguretat han fet consultes sobre ell o la seva família i va reclamar que es prengués declaració als agents de l’UCO assignats a la investigació i que es fes una auditoria sobre els accessos al iCloud del jutjat per identificar qui i quan va accedir al fitxer dels mails filtrats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!