El jutge del cas Koldo ha rebutjat citar Pedro Sánchez i Nadia Calviño com a testimonis, per ser preguntats pel rescat d'Air Europa, ja que no forma part de la causa. En una interlocutòria d'aquest divendres, el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 2 de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha descartat aquestes i altres diligències que havien sol·licitat les acusacions populars Hazte Oír i Iustitia Europa. Més enllà del president del govern espanyol i de l'exministra d'Economia, també ha rebutjat la declaració de l'antic CEO de Globalia Javier Hidalgo i de l'exdirector de la Guàrdia Civil Leonardo Marcos.

El magistrat explica que en la causa s'investiguen les possibles irregularitats en la concessió a l'empresa clau de la trama, Soluciones de Gestión, del subministrament de mascaretes per part de diverses administracions públiques. És a dir, que no s'investiguen les possibles irregularitats en les ajudes concedides per la SEPI pel rescat d'Air Europa.

Sánchez i Calviño no aportaran "res nou"

Així, el jutge considera que les declaracions testificals de Sánchez i de Calviño "res nou aportaran als efectes que s'indiquen en l'escrit d'Hazte Oír", ja que "la vertadera transcendència o intervenció davant d'altres instàncies de l'Administració General de l'Estat o d'altres administracions públiques i la seva vertadera capacitat per determinar actuacions administratives alienes al que era la seva estricta esfera de competència, s'haurà d'anar determinant a la llum de la informació que vagi obtenint la unitat policial investigadora", explica. Concretament, afegeix, "segons es vagi avançant en l'examen del contingut de la diferent documentació i evidències digitals obtingudes, via correcta per avançar en la investigació dels fets objecte de les presents diligències".

Pel que fa a Hidalgo, en rebutja la declaració per saber "si en la seva aerolínia viatjaven algunes de les persones investigades en el present procediment". I en el cas de Marcos, considera que manca d'interès per a l'objecte del procediment determinar la seva relació amb Koldo García. Finalment, sobre la sol·licitud relativa al fet que s'oficiï a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) perquè expedeixi certificat sobre totes les actuacions i investigacions que porti a terme sobre l'empresari Víctor de Aldama, Koldo García o José Luis Ábalos, "no procedeix sempre que el fet que per part de la Udef es pogués haver iniciat alguna investigació respecte a aquestes persones no té cap transcendència per al desenvolupament d'aquest procediment". És d'aquesta manera que conclou que rebutja les diligències interessades per les acusacions "sense perjudici del que pogués acordar-se, en el seu cas, si s'estimés pertinent en un moment posterior, la pràctica d'alguna d'elles a conseqüència de l'avenç, desenvolupament i resultat de la investigació".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!