Cop de porta a citar a declarar com a testimoni Begoña Gómez, dona del president del govern espanyol, en el marc de la investigació del cas Koldo. Ho ha rebutjat el jutge Ismael Moreno, que esgrimeix que les investigacions no revelen que hagi tingut cap coneixement o intervenció de l’esposa de Pedro Sánchez en la presumpta trama. “L’únic que existeix respecte d’aquesta qüestió són meres informacions periodístiques no contrastades, de les quals es desprèn que Begoña Gómez ha pogut tenir relació amb un dels investigats, Víctor de Aldama, la qual cosa tampoc és reveladora de res més, especulant-se que podrien haver-se tractat qüestions relatives als contractes d’adjudicació del subministrament de mascaretes”, segons afirma la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’Agència EFE.
🔴 Pedro Sánchez no dimiteix, DIRECTE | Última hora del president del govern espanyol
Amb aquesta decisió, el magistrat de l’Audiència Nacional arxiva per segona vegada el recurs que havia presentat l’associació Liberum, que exerceix l’acusació popular en el cas Koldo, sobre les possibles il·legalitats en la compra de mascaretes durant la pandèmia de coronavirus. Ismael Moreno argüeix que ni en la documentació de la causa ni en les investigacions de la Unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil adscrita a la Fiscalia Anticorrupció no apareix cap dada o element que apunti “a l’eventual coneixement o intervenció”, tampoc de manera “puntual”, en fets que “poguessin estar vinculats amb qualsevol de les vicissituds hagudes en totes les actuacions relatives als contractes investigats”.
El jutge de l’Audiència Nacional apunta que la suposada existència de contactes o reunions entre Begoña Gómez i Víctor de Aldama “no és, en principi, indicativa o reveladora” que la dona del president espanyol tingués “coneixement o alguna relació amb els fets objecte de les presents diligències”. A finals de febrer, El Confidencial va explicar que Begoña Gómez es va reunir el 2020 amb Víctor de Aldama, el comissionista del Ministeri de Transports i investigat en l’Operació Delorme, per presentar-li noves oportunitats de negoci i comptar amb el seu suport. Entre els projectes que li va proposar a sobre de la taula, hi havia la creació d’una aplicació per comprar medicaments a domicili i un pla per convertir pobles abandonats en complexos immobiliaris.
🔎 Què és Manos Limpias? El sindicat que ha perseguit l’independentisme i ara denuncia Begoña Gómez
Manos Limpias anuncia més proves que apuntaran directament a Sánchez
La decisió del jutge Ismael Moreno arriba el mateix dia que Manos Limpias ha tornat a la càrrega. El sindicat ultra està al darrere de la querella que la setmana passada va admetre el magistrat Juan Carlos Peinado contra Begoña Gómez i que va desencadenar els cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez. Un procés que ha acabat amb el president espanyol reafirmant-se a la Moncloa i fent una crida a la “regeneració democràtica”. Després de l’anunci de Sánchez, el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, ha avisat que “apareixeran força més proves on no només la incriminen a ella, a Begoña Gómez, sinó també a ell”. “Jo crec que en els pròxims dies hi pot haver esdeveniments que li facin tornar a reconsiderar la seva posició, que em sembla indecent”, ha afegit.
Després que el Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid admetés la seva querella, Manos Limpias va reconèixer en un comunicat que la seva denúncia podia estar basada en denúncies falses. Lluny de qualsevol rectificació, l’entitat es va rentar les mans: “Serà ara el jutge qui haurà de comprovar si aquestes informacions periodístiques són certes o no”. L’escrit de Manos Limpias, al qual va tenir accés ElNacional.cat, incloïa una notícia falsa publicada pel digital The Objective, de la qual se’n va fer ressò Telemadrid, que posteriorment es va haver de retractar perquè no va poder comprovar la seva veracitat. La notícia sostenia que Begoña Gómez hauria rebut una subvenció del govern espanyol, però la beneficiària no era la dona de Sánchez, sinó una empresària càntabra.