El jutge que instrueix el cas Koldo a l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, ha rebutjat cedir la causa a la Fiscalia Europea, assegurant que els delictes que investiga "no perjudiquen els interessos financers de la Unió" i ha plantejat una qüestió de competència davant del Tribunal Suprem. L'organisme europeu havia reclamat la investigació completa assenyalant, precisament, que les presumptes comissions per la venda de mascaretes durant la pandèmia investigades "afectarien directament els interessos financers de la UE", però Moreno ha declarat "no hi ha lloc a accedir a l'avocació de la present causa" que tramita el Jutjat Central d'Instrucció número 2, "en favor de la Fiscalia Europea". Així mateix, ha acordat plantejar una qüestió de competència positiva entre el seu jutjat i la Fiscalia Europea davant la Sala Penal del Tribunal Suprem.
D'aquesta manera, l'alt tribunal haurà de dirimir quin òrgan és el competent per investigar aquests fets, inclosos els contractes adjudicats pels serveis de salut balear i canari que investiga la Fiscalia Europea, mantenint aquesta competència en els fets relatius a la comissió d'un possible delicte contra els interessos financers a la Unió Europea.
A l'espera que el Suprem es pronunciï, el magistrat ha exposat que remetrà a la Fiscalia Europea el testimoni de les seves actuacions, encara que els originals es quedaran al seu jutjat. Així mateix, durant aquest període, Moreno acordarà "únicament aquelles diligències urgents dirigides a assegurar la investigació i l'exercici de l'acció penal".
En la interlocutòria, el jutge exposa que els fets investigats al seu jutjat constitueixen presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències, organització criminal i blanqueig de capitals, als quals es va afegir posteriorment el delicte contra la hisenda pública. Aquests delictes, segons el magistrat, no perjudiquen els interessos financers de la Unió Europea i no es troben indissociablement vinculats amb els delictes competència de la Fiscalia Europea "sense que aquests siguin instrumentals o accessoris dels quals perjudiquen els interessos financers de la Unió".
Amb aquesta resolució, el magistrat de l'Audiència Nacional ha coincidit amb el criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que es va posicionar en contra que la Fiscalia Europea assumís tota la investigació oberta sobre el cas Koldo. De fet, el fiscal Luis Pastor també va demanar a l’Audiència Nacional que elevés el cas al Suprem a fi que l’Alt Tribunal decideixi qui es queda la investigació, tal com ha establert finalment el tribunal. La Fiscalia Europea va anunciar a finals de maig passat que assumia la totalitat de la causa "una vegada rebuda la informació". "Després d'examinar-la detalladament, la Fiscalia Europea ha adoptat la decisió d'assumir la competència en aquest procediment i així investigar conjuntament la totalitat dels contractes adjudicats per les diferents administracions públiques a la mateixa empresa en un breu període de temps", exposava en un comunicat.
El jutge de l'Audiència Nacional, però, ha indicat que el seu jutjat ja ha adoptat múltiples resolucions per a l'esbrinament i aclariment dels fets i les persones responsables, com intercepcions de comunicacions, entrades i registres, intervenció de gran quantitat de dispositius electrònics de diferent índole, bolcats i anàlisi del contingut, així com mesures sobre l'assegurament de béns. Un tribunal que considera que té millors condicions que la Fiscalia Europea per investigar i exercir l'acció penal en el cas Koldo.