La jutge del cas ‘Mediador’ ha demanat aquest dilluns a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que autoritzi la policia espanyola a entrar dins del despatx de Juan Bernardo Fuentes —conegut ja com a ‘Tito Berni’— per investigar les pertinences de l’exdiputat socialista. En una interlocutòria, la magistrada insta Batet a “col·laborar” amb la justícia per tal que el Grup de Delictes Tecnològics del CNP pugui obrir, analitzar i estudiar el contingut dels “dispositius informàtics i sistemes d’emmagatzematge” que utilitzava l’exdiputat per Canàries.
Es tracta d’una maniobra de la jutge per donar resposta a la sol·licitud de l’equip policial que investiga aquesta suposada trama de corrupció de poder registrar “sense restriccions” el despatx de Fuentes Curbelo i a les objeccions expressades sobre aquesta qüestió per la Fiscalia Anticorrupció. El ministeri públic donava suport a examinar els equips informàtics de l’exdiputat, però suggeria fer-ho demanant permís al Congrés dels Diputats, perquè la Constitució assenyala que la cambra baixa és inviolable.
Ja fa un parell de setmanes que el cas ‘Mediador’ centra la polèmica a Madrid. Es tracta d’una presumpta trama de corrupció orquestrada pel ‘Tito Berni’. Fins fa dues setmanes era diputat per les Illes Canàries al Congrés. Operaven amb ell el seu nebot Taishet Fuentes Gutiérrez, com a director general de Ramaderia de Canàries; i també el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas i l’empresari Antonio Navarro Tacoronte. Contactaven amb empresaris a qui convencien de pagar-los uns diners a canvi de fer servir les seves influències per beneficiar les seves empreses a través de tractes de favor per part de l’administració.
Un dels elements més destacats d’aquest cas és que la trama corrupta està amanida amb nits de sopars, hotels, prostitutes i cocaïna. La branca política de la trama instava els empresaris a pagar les despeses d’aquestes nits, i tot plegat oscil·lava al voltant d’uns 3.500 euros. Abans, però, els havien demanat que els paguessin 5.000 euros. La trama hauria nascut el 2020, i hauria acabat un any després, perquè alguns empresaris s’haurien adonat que els havien ensarronat i que les promeses de contractació pública no es complien.
L’escàndol, a més, ha esclatat en el pitjor moment pel PSOE. A banda que té similituds notables amb el de l’exdirector general de la Guàrdia Civil Luis Roldán i les seves orgies en hotels de les Illes Balears, la trama ha sortit a la llum en les proximitats del 8-M. Es tracta d’un cas que fa trontollar el discurs abolicionista de la prostitució que defensa el partit. I tot això, a més, enmig de les polèmiques per la llei del ‘només sí és sí’: les rebaixes constants de penes a agressors sexuals i el conflicte obert amb Podemos sobre com reformar la llei.