El jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas de Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón, ha decidit ventilar-se la petició de recusació que s'havia presentat contra ell mateix. I ho ha fet sense compartir els motius d'aquesta decisió, més enllà del fet que la sol·licitud s'havia presentat "més d'un mes després". L'editor i director general del grup de cultura i comunicació SOM, Oriol Solé —un dels dotze investigats en la causa—, va demanar el passat 7 de novembre apartar García-Castellón per les declaracions del magistrat contra l'amnistia que va fer el 5 d'octubre. Soler, defensat pel penalista Benet Salellas, és un dels investigats del cas Volhov, que va ser derivat des del jutjat de Barcelona a l’Audiència Nacional, i va ser dels primers a personar-se en la causa, a Madrid. En la causa oberta per terrorisme, per suposadament liderar Tsunami, també s'ha assenyalat el president a l'exili, Carles Puigdemont, i la secretària d'organització d'ERC, Marta Rovira, entre d'altres.

A principis d'octubre, i durant una conferència titulada "L'Audiència Nacional, un tribunal excepcional" en el marc del Fòrum la Regió d'Ourense, García-Castellón, després d'advertir que no podia opinar sobre l'amnistia per la seva condició de magistrat i, sobretot, per trobar-se instruint causes com la present, que versen precisament "sobre actuacions que s'imputen a persones del moviment independentista", va dir: “Jo, únicament com a ciutadà, puc dir dues coses: Una: que a la Constitució tampoc està prohibida l'esclavitud i, no obstant això, no és possible. I no està prohibida expressament. I dos: Bé, aquests senyors han dit que quan puguin tornaran a repetir-ho, per tant, serà aquesta amnistia la primera de moltes altres després?”.

Ara, el jutge ha rebutjat la petició de recusació sense més arguments que el límit temporal. Segons ha remarcat en un comunicat, la llei orgànica del Poder Judicial disposa que "la recusació ha de proposar-se tan aviat com es tingui coneixement de la causa en què es fundi, perquè, en un altre cas, no s'admetrà a tràmit". Entre la data de la conferència i la presentació de la petició per apartar-lo com a jutge del cas Tsunami, García-Castellón subratlla que va passar "més d'un mes", i només es dona un termini de deu dies. "En conseqüència, es tracta d'un supòsit evident d'inadmissió, perquè malgrat ser un fet notori la presència d'aquest magistrat al Fòrum, i tot i tenir-ne coneixement la part recusant, espera al 7/11/2023 per interposar l'escrit de recusació", conclou.

La decisió sorprèn la defensa, que torna a l'ofensiva

La defensa dels investigats s'ha mostrat sorpresa pel moviment de García-Castellón, ja que consideren que la inadmissió de la petició de recusació hauria d'haver estat acordada pel jutge Joaquín Elías Gadea. En tot cas, un segon empresari investigat en la causa de Tsunami, el dirigent d'Òmnium Oleguer Serra —defensat també per Benet Salellas— ha decidit presentar una recusació a nom seu, ja que ell va ser imputat la setmana passada, i per tant no l'afecta el raonament del temps. "L'argument que han transcorregut més de deu dies entre que va passar el fet que provoca la recusació i la presentació de la mateixa no pot ser al·legat pel jutge", assegura la defensa. Amb aquesta estratègia, confien tombar García-Castellón del cas.